in

Разбиха голяма група за трафик на работници и пране на пари

Снимката е илюстративна

Българските и френски власти неутрализираха престъпна група за трафик на хора с цел трудова експлоатация, съобщиха от МВР. Оттам уточняват, че на 17 септември 2019 г. Специализираната прокуратура, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) и френските полицейски и съдебни власти са неутрализирали една от най-големите до момента международни организирани престъпни групи за трафик на хора с цел трудова експлоатация и пране на пари.

В хода на съвместните действия на органите на реда във Франция били задържани четири лица, от които трима български и един френски гражданин. Според доказателствата, събрани от органите на реда българите са организирали трафика на работници в района на град Лион. При четирима различни работодатели, са установени общо 167 работници, наети за сезонна селскостопанска работа – гроздобер.

От МВР информират, че това са предимно малоимотни и малограмотни хора, набирани главно от Североизточна България.

Според властите задържаният французин е осигурявал логистиката за престъпната дейност като отговарял за намирането на френски работодатели.
Групата действала под прикритието на легален бизнес – наемане на работници по трудови договори от българско търговско дружество, което от своя страна ги командировало във Франция, съобщават от МВР.

Работниците трябвало да подписват трудови договори с българското дружество на чужд език, без да разбират съдържанието, но с обещанието да получават по 60 евро на ден. Голяма част от изработеното от тях било присвоявано от българското дружество. За да узаконят придобитите средства, участниците ги инвестирали в търговска дейност и недвижими имоти във Франция.

Разследването на българска територия е установило, че офисът на българското дружество, е регистрирано на адрес, на който се намира празен незастроен парцел. В дома на участник в групата са намерени и иззети множество документи, доказващи престъпната дейност, както и големи парични суми за дарения между участниците в групата от порядъка на 40 000 евро. От офиса на счетоводна къща, обслужвала дружеството на престъпната група, е иззета цялата му налична документация (в т.ч. разписки, фактури, фишове за заплати, банкови преводи и др.).

*******
Спонсор на наградата този месец: Retro_Museum

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/