in

70 600 българи във Великобритания вече със статут на уседналост

По данни на британското вътрешно министерство България заема шесто място сред държавите-членки на ЕС по броя на гражданите, подали заявления за Статут на уседналост/Временен статут на уседналост – 70 600 души, като отхвърлените искания са едва 20, съобщиха от Министерството на външните работи.

В процентно изражение спрямо общия брой на диаспората, българските граждани са на първо място от държавите членки на ЕС, които са се пререгистрирали – 61% от българите в Кралството са подновили статута си.

През последните месеци правителството стана обект на сериозни критики от страна на БСП заради мълчанието му за мерките, предприети в защита на българите във Великобритания при Брекзит без сделка. Това даде повод на Външно да припомни направеното от кабинета до момента в съобщение до медиите.

На заседание на Министерския съвет от 30 януари 2019 г. се приеха два национални плана: План за действие на Република България за прилагане на Споразумението за оттегляне на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от Европейския съюз и План за действие за оттеглянето на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия без споразумение.

И двата документа предвиждат разширяване на консулската служба в Лондон и кадрово обезпечаване в състав: консул и сътрудник, което вече е факт. Консулската ни служба обслужва гражданите бързо и ефективно, като времето за чакане в повечето дни е няколко минути и няма опашки, твърдят от дипломатическото ни ведомство.

МВнР има готовност при Брекзит без сделка да открие изнесени консулски офиси в Шотландия и Северна Ирландия.
Предвидени са и вече изпълнени повечето от мерките, заложени в плана – законови промени, комуникационни дейности и административни мерки. И двата плана са публикувани на сайта на МВнР.

МВнР, МТСП и българското посолство в Лондон организират информационни дни, в които служители на дипломатическата ни мисия разясняват процедурата по придобиване на статут на уседналост. От началото на годината в различни градове на страната са проведени 30 такива информационни срещи. До края на 2019 г. са планирани още около 15 срещи, като освен в Англия, Шотландия и Уелс, такива ще бъдат проведени и в Северна Ирландия. Датите на информационните дни се публикуват на интернет страницата на посолството, както и във Фейсбук.

Българските граждани, работещи и учещи във Великобритания, могат да се информират относно необходимите документи и процедурата за придобиване на статут на уседналост, както от сайта на българското посолство в Лондон, секция Brexit, така и на сайта на МВнР, секция „Какво трябва да знам за Brexit?”

Българското посолство разпространява информация по въпроса за Брекзит още чрез български медии, базирани в Лондон, както и чрез информационни брошури, поставени в консулската служба, в мрежата от български училища и български търговски обекти. Всекидневно служителите на МВнР отговарят на запитвания от граждани по телефона и по имейл.

МВнР припомня на българите в Обединеното кралство:

Последният срок за кандидатстване за статут на уседналост зависи от изхода на преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз. При оттегляне със споразумение срокът за кандидатстване е 30 юни 2021 г., докато при оттегляне без споразумение срокът е 31 декември 2020 г.

Българите, пристигнали след Брекзит, но преди януари 2021 г., ще могат да кандидатстват за право да останат да работят и учат в страната до 3 години, след което ще трябва да кандидатстват по бъдещата миграционна система на ОК, която все още не е определена.

Задължение на всички граждани, които искат да получат статут на уседналост, е да подадат своите документи онлайн или на хартия. Посолството съдейства с предоставяне на пълна информация по всички информационни канали.
От Външно призовават още веднъж всички български граждани, които искат да останат и да пребивават на територията на Великобритания и след Брекзит, да подадат своите документи за придобиване на статут на уседналост, както и да следят за актуална информация в сайта на дипломатическата мисия.

При стартиране на процедурата през март 2019 г. българските граждани са получавали своите статути с изписани на кирилица имена. Благодарение на усилията и съдействието на посолството ни в Лондон британското вътрешно министерство направи модификация на програмата и отстрани софтуерния проблем. Вече българските граждани получават статутите си с изписани на латиница имена.

*******
Спонсор на наградата този месец: Retro_Museum

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/