in , ,

Георги Костов: Кандидатите да внимават с реалността на обещанията си за Варна

Снимка: Нова Варна

Г-н Костов, в започващата кампания как се позиционират според Вас основните политически играчи ?

Първо това са местни избори и трябва да подчертаем, че избирателите имат много варианти, от които да избират. Имаме кандидати за кметове на общини и райони, както  и листи за общински съветници. Традиционно, парламентарно представените партии, са основни състезатели и едно обединение в дясно.

По-големите ще разчитат основно на електорална подкрепа, а по-малките на личностна, семейна и приятелска.

– Какво е важно да гледат хората при взимането на информирано решение за тях ?

Кандидатите за кметове на Варна най-вече трябва да внимават за реалността  на обещанията, които дават. Развитието на града е сложен процес от законови, административни и технически дейности, които изискват време, ресурси и капацитет. Важна е посоката на растеж, капацитетът и реалните дейности да съответстват на възможностите ни и посланията, които се излъчват.

Тези избори не са за национални политики и е много важно хората да не се подвеждат по популизъм и отрицание. Важно е да гледаме нашата къщичка и накъде тя върви, а не опаковката.

Кандидатите за районни кметове са проводникът на локалните интереси. Важни са техните послания и визии за района и предложенията им за работата с гражданите и организациите, които са активни в конкретния район.

Кандидатите за съветници са коректив на обществото, който ратифицира решенията за развитие на града ни. Най-лошото за демокрацията е те да са безлични. Съветниците да не забравят, че не са кандидати за кметове и не бива да се самозабравят. Добре е избраните съветници, да са хора с опит и експертност в различни сфери за да формират добри местни политики.

– Г-н Костов, като дългогодишен участник и експерт в обществените и политически процеси както във Варна, така и в страната, как определяте предизборната обстановка?

Първо искам дебело да подчертая: Не съм участник в изборите и кандидат за каквото и да е, нито участвам в политически формации. Професионалната и експертна помощ, която съм оказвал, за да могат да се развиват демократичните процеси, не е обвързана с моята личност.

Определям обстановката като изключително натегната и динамична. Специално за Варна положението е малко по-спокойно, поради липсата на нови интересни състезатели.

 – Като експерт какво ще посъветвате участниците в предизборната надпревара?

Първото и най – важно е да играят, честно. Варна не е толкова голяма, изборите ще свършат.

Да са прозрачни при финансирането на кампаниите си. От опит ви казвам, вече всичко се проверява от Сметната палата и има много нови правила и в изискванията за медиите.

Да използват медийни и рекламни канали, които са законно регистрирани в ЦИК. За Варна такива са: Дарик, Морето, БНР, Нова Варна и други,  не мога да изброя всички , важното е да имат регистрация в ЦИК.

Дебело да подчертая вече не можа да си пускате свободно реклама в социалните мрежи, изисква се специално одобрен акаунт за политическа реклама. Той също се отчита в Сметната палата.

 – И за финал  – какво Ви се иска да се случи след тези избори ? 

Най – важното за всички нас е икономическият просперитет на града ни, с него ще дойдат и високите заплати, подобряването на социалните услуги и градската среда.

Най – вече пожелавам да се увеличи скоростта на модернизиране и реализиране на инвестиции в града.

Георги Костов е предприемач, иноватор, експерт по европейски проекти, информационни технологии и активен общественик. В миналото е бил участник в политиката. При създаването на проекта Нова Варна взима активно участие и остава почетен член на екипа от редактори. Активно се занимава с подпомагане на младите хора и иновативни проекти.

******
Спонсор на наградата този месец: Retro_Museum

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/