in

Мутафчийски: Във Варна днес има два положителни случая на коронавирус (ВИДЕО)

Кадър: Новини.бг

Две са положителните проби за коронавирус днес във Варна.

Това обяви преди минути на ежедневния следобеден брифинг шефът на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски.

Касае се за лица, влезли съвсем скоро в морската столица и констатирани непосредствено след завръщането си, научи „Нова Варна“.

Информацията бе потвърдена и от кмета на града Иван Портних във „Фейсбук“. Новите два случая са на хора, пристигнали от Австрия и Испания, които от вчера са настанени в Инфекциозното отделение.

„Отново призовавам за максимално ограничаване на контактите! Ограничете максимално и движението на Вашите деца и близки възрастни хора. Изпълнявайте изискванията за хигиена, грижете се за деца и възрастни хора. Стойте вкъщи. Бъдете здрави!“, апелира Портних.

Припомняме, че на 15 март се потвърди първият случай на заболяването във Варна. Става въпрос за 47-годишен варненец, син на починала футболна легенда и известен диджей. Той е минал през Италия, Бергамо, по пътя си към Испания в разгара на епидемията. Прибирайки се в България, на 14 март хванал влака за Варна. Пристигайки у дома, се почувствал зле и потърсил медицинска помощ. Настанене е в Инфекциозна клиника. По последна информация е в добро състояние. Под карантина са 21 души в страната, които са били контактни с него.

81 са пациентите с коронавирус в у нас. Имаме разширяване на точките в България – в Ловеч имаме пациент, в Перник имаме двама пациенти. Основно са съсредоточени в София, имаме в Плевен, Габрово и 1 в Лом. В Благоевград се потвърдиха 2 случая на заразени с коронавирус. От софийските болници също се разшири броя на болниците, в които е установена зараза. Новата болница е “София мед”. Там има поставяне под карантина. Изолиран е пациента. Идентифициран е персоналът, който е работил с него, пътеката, по която е минал, всички контактни лица от персонала”, обяви проф. Мутафчийски.

„Общият брой на пробите, които са направени в България, са над 250. За Балканския полуостров има по-сериозен скок в Румъния -16 случая”, добави директорът на ВМА.

Припомняме, че със заповед на областният управител от днес беше въведена забрана за влизане на граждани от рискови дестинации, а всички пристигащи се изпращат директно у дома под 14-дневна карантина.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/