in

Мутафчийски: 81 са вече случаите на коронавирус у нас

Кадър: bTV

Шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Мутафчийски изнесе последните данни за установените заразени с коронавирус през днешния ден

„81 са пациентите с коронавирус в у нас. Имаме разширяване на точките в България – в Ловеч имаме пациент, в Перник имаме двама пациенти. Основно са съсредоточени в София, имаме в Плевен, Габрово и 1 в Лом. В Благоевград се потвърдиха 2 случая на заразени с коронавирус. От софийските болници също се разшири броя на болниците, в които е установена зараза. Новата болница е „София мед“. Там има поставяне под карантина. Изолиран е пациента. Идентифициран е персоналът, който е работил с него, пътеката, по която е минал, всички контактни лица от персонала“, обяви проф. Мутафчийски.

Общият брой на пробите, които са направени в България, са над 250. За Балканския полуостров има по-сериозен скок в Румъния – 16 случая.

„Във Варна днес има два положителни случая„, допълни проф. Мутафчийски.

„Има три случая, които имат връзка с Банско – единият работи на лифта, единият е хазаин на англичанина, единият е ски учител. Има още доста проби, които се работят и може да излязат в този момент“, добави проф. Мутафчийски

„От коронавирус боледуват всички възрастови групи. Предимно загиват възрастните пациенти, а се заразяват почти всички възрастови групи. Децата по особен и необясним начин са предпазени от смърт. Особено смъртоносна е този вирус за лица над 80 години. Три от децата даже не знаят за какво ги държат в болницата”, сподели проф. Мутафчийски.
„В Плевен и Габрово няма никакви влошаване на пациентите. Категорично се подобряват случаите – включително и на бабата, която е много възрастна, тя също е в много добро състояние“, разкри той.

 

Публикувано от Ивайла Андонова

Завършила съм бакалавър Финанси и магистратура Артмениджмънт. Вдъхновението ми са музиката и хората. Обичам думите да се леят както мелодията, която образуват нотите в един такт и едновременно с това да предизвикват емоция във всеки един човек, до когото се докоснат.