in

Добрият пример: Девненецът с коронавирус дарява средства на УМБАЛ „Света Марина“ (СНИМКИ)

Снимка: Община Девня

Девненецът Станислав Димов се чувства много добре в инфекциозната клиника на УМАЛ „Света Марина“ и изказва благодарност към лекарите и целия медицински екип за всеотдайните грижи

В знак на съпричастност с огромното предизвикателство, пред което е изправена здравната ни система, Станислав ще преведе 300 лева по дарителската сметка на УМБАЛ „Света Марина“:

IBAN: BG 61 STSA 9300 0023 5728 05
Банка ДСК
Валута: BGN
УМБАЛ „Св. Марина“ ЕАД

„Нека и другите да дарят, колкото могат“, призова девненецът.

Събраните средства болницата ще инвестира в закупуване на апаратура, консумативи и медикаменти за справяне с епидемията от коронавирус, която тепърва ще се разраства у нас.

Според медиците Станислав кара много лека форма на заболяването, но въпреки това го държат под постоянно наблюдение. Лекуват го по схема, разпоредена от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, редовно преслушват дишането му и вече не чуват хрипове от белите му дробове.

По-тежък е бил първият ден от болничното лечение на Станислав. Пациентът е имал дихателна недостатъчност и е бил на системи. Лекарите успели да подобрят състоянието му бързо и сега девненецът няма проблеми с дишането. Единственият симптом, който изпитва, е кашлицата, която се проявява, докато говори.

„Всички пациенти с коронавирус сме изолирани в отделни стаи. Помещенията се дезинфекцират постоянно, редовно ни сменят чаршафите и ни дават ръкавици“, разказа Станислав. По думите му обстановката в инфекциозната клиника е спокойна и там не се усеща никакво напрежение.

„Психологическият комфорт е много важен фактор за лечението на един човек, не само от коронавирус“, казва девненецът.

Той ще остане в болницата 10 дни, като накрая ще му бъдат направени два теста за коронавирус. Ако се окажат отрицателни, ще бъде изписан, след което ще трябва да се подложи на задължителна домашна карантина за срок от 28 дни.

Свидетели: Лъжа е, че Станислав не е бил в Девня и Кипра

Снимка: Община Девня

По повод негативните коментари по свой адрес мъжът уточни, че има непрекъснати социални и здравни осигуровки и е нямал никакъв проблем да се лекува в Обединеното кралство, където се води постоянно пребиваващ.

„Тръгнах си в момент, в който в Англия настана пълен хаос заради коронавируса. Започнаха да затварят границите, авиокомпаниите спряха да обслужват полети. В България аз имам жена и дете. Казах си, че ако положението се влоши, няма да мога да се прибера, както стана с много други наши сънародници. Реших да си прибера колата и да си отида при семейството. В този момент аз нямах симптоми на коронавирус. Имах лека кашлица, но нито имах температура, нито ме боляха белите дробове. Изпитвах леко неразположение“, обясни Станислав.

Неговото състояние се влошава рязко в Нидерландия, съобщават от пресцентъра в Девня. Мъжът категорично отрича да се е срещал с когото и да било по пътя за България. Единственият човек, с когото е поддържал връзка по телефона, е общинският съветник Атанас Атанасов, който го е посъветвал да не се прибира в Девня, а да отиде направо в инфекциозната клиника във Варна.

Станислав опроверга и „свидетелствата“, че вчера е бил забелязан в Девня, тъй като е хоспитализиран в инфекциозната клиника във Варна от 3 дни насам.

„Най-отговорно дойдох в болницата и не съм заразил никого. Спазвал съм всички мерки за безопасност. По пътя бях с маска и ръкавици, имах си и дезинфектант. На границата ми мериха температурата, но нямах такава“, обясни мъжът.

Той е убеден, че поне половината от завърналите се през последните седмици девненци са заразени, но от страх от положителна проба не са отишли в болницата, за да се изследват.

„В момента на тях им трябва човек, с когото да си измият ръцете, ако утре в града пламне епидемия“, предполага Станислав.

Снимка: Община Девня

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.