Категории: Варна

Томислав Дончев: Държавата ще помогне Варна да се развие дръзко, градът има уникален потенциал

Реклама

„Опитваме се да планираме, организираме, финансираме по най-добрия начин всичко, което има да се случва във Варна и областта следващите 4-5 години. Има амбиции на ръководствата на всички академични институции и на общината Варна да се развива дръзко. Държавата трябва да осигури цялата възможна помощ това да се случи“.

Това каза на брифинг във Варна заместник министър-председателят Томислав Дончев. Той е на работна визита в морския град. Домакин на среща на тема „Варна – град на знанието. Траектория на развитие на града към зелена, социална, дигитална иновативна Европа“,  бе кметът на морската столица Иван Портних. В нея се участваха Деница Николова, зам.-министър на МРРБ,  Христо Иванов, зам.-кмет на Община Варна, Свилен Спасов, съветник на кмета на Община Варна, проф. д-р Валентин Игнатов, ректор на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна; проф. д-р Красимир Иванов, председател на Асоциацията на университетските болници в България; флотилен адмирал Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Н. Вапцаров“; доц. д-р Силвия Благоева, зам.-ректор на Икономическия университет, Светла Костадинова, директор на Института за пазарна икономика и други представители на академичната общност.

По време на срещата бяха представени новите проекти на Варна, за които се търси финансиране – нов образователен кампус с нова сграда на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ и реконструкции на Професионалната техническа гимназия и на Професионалната гимназия по електротехника; новата сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“; изграждане на конгресен и експо център в зоната на пристанището; икономическа зона „Варна“; квартал на иновациите в района на „Малка чайка“; втори мост над Варненското езеро; разширението на бул. „Цар Освободител“ с изграждането на електрически транспорт.

„Нито едно от нещата, които коментираме не може да се случи без университетите. Тук потенциалът е уникален. Въпреки че Варна дава почти 10% от брутния вътрешен продукт на страната, аз съм убеден, че на база потенциала, който има, тя би могла да дава много повече“, каза още той.

„Става дума за придобиване на уникално научно-лабораторно оборудване, за нов сграден фонд, може би високотехнологичен център – по тези неща работим. Това са обаче най-сложните, най-скъпите и най-рисковите инвестиции“, категоричен беше Дончев.

„В много от случаите се изгражда всичко, което е предвидено и няма адекватен сценарий как то да се ползва и какви обратни приходи ще носи. Трябва да бъдем умни – всичко трябва да бъде планирано и бързо, и внимателно. Пари ще има. Акцент следващите години освен политиките по декарбонизация, енергийната ефективност, публични, частни сгради, индустрия, ще бъдат иновациите“, добави той.

„Успяхме заедно с представителите на академичната общност да дадем заявка за бъдещото развитие на града ни. Варна има уникални дадености, основният й капитал са младите образовани хора от шестте университета. На тази база и с развитието на инфраструктурата, с поетапното изграждане на магистрала „Хемус“  пътищата на Варна са ясни. Една икономика с повече знания и добавена стойност и с възможностите, които новата икономическа зона ще даде, искам да привлечем повече високотехнологични производства“, каза кметът на Варна Иван Портних.

Проекти бяха представени и от Медицинския университет – сред които изграждане на нова Инфекциозна клиника и на нова Клиника по онкохематология, както и от Висшето военноморско училище.

„Можем да отговорим с човешки ресурс, с научен потенциал, но трябва да бъдем подпомогнати с проектно финансиране. Друг проект, който трябва да се случи е за нова онкохематология. Тя е свързана с костно мозъчните трансплантации. Така бедните българи няма да спонсорираме богато здравеопазване на чужди страни, а парите ще останат тук. Казах на премиера, че само за първата година от създаването на център за костномозъчната трансплантация спестихме на Национална здравноосигурителна каса 15 млн.лв.“, каза проф. д-р Валентин Игнатов, ректор на Медицински университет – Варна.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди един час

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди един час

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 2 часа

Изгоряха стотици декари край ЖП линия

Стана ясно, че близо 300 дка., включително и широколистна растителност около жп линията между Русе…

преди 2 часа

Официално: Калин Стоянов влиза в листата на ДПС

Бившият вътрешен министър Калин Стоянов ще бъде втори в листата на "ДПС - Ново начало"…

преди 2 часа

Йордан Цонев ще води листата на ДПС във Варна

В Деня на Независимостта на България "Движение за права и свободи – Ново начало" регистрира…

преди 2 часа