in

Учените са втрещени: Откриха масов гроб на 5000 г

Учените са втрещени. В района на Новосибирск е открит древен масов гроб, който е на около 5000 години. Всички тела в него са обезглавени преди погребението.

Отбелязва се, че гробът е бил двустепенен – трима души са били погребани на горното, а двама на долното ниво. Според Молодин подобен погребален ритуал е характерен за културата на Одиново, чиито представители са пастири и скотовъди, пише в. „Сибериан Таймс“, цитирайки Вячеслав Молодин, ръководител на отдела по археология на палеометалите в Института по археология и етнография на Руската Академия на науките, съобшава DarikNews.

„Култът към главата или черепа, явно е съществувал сред това население. Изследвани са голям брой погребения на Один, около 300 и понякога се забелязват обезглавени.

Брачна двойка, открита в гроба, е била погребана в пашкул от брезова кора, който е бил подпален преди погребението. На рамото на жената е намерена и глинена фигурка с маска от конски прешлени, изобразяваща лице на мечка. Направена е дупка в „корема“ на фигурката, в която лежат медна плоча и неизвестно органично вещество.

Учените трябва да открият произхода му с помощта на химически анализ. Наличието на фигурка в гроба предполага, че погребаната жена е с необичаен произход.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/