in

Аджибадем Сити Клиник Варна започна безплатно тестване за Хепатит С

Снимка: Аджибадем Сити Клиник

Аджибадем Сити Клиник Варна се включва в инициативата за тестване за Хепатит С с безплатно изследване. 

„Важно е да се знае, че основната част от хората, инфектирани с Хепатит С нямат симптоми и оплаквания. Заболяването протича скрито. В същото време продължителното нелекуване на вирусната инфекция води до сериозни увреждания на черния дроб. Скрининговият тест, който провеждаме, доказва наличието на образувалите се в организма антитела при инфектиране с вируса. Това е първата стъпка в диагностиката на заболяването“, казва д-р Моника Тодорова, завеждащ Клинична лаборатория в Аджибадем Сити Клиник Медицински център Варна.

По статистически данни близо 77 000 българи са инфектирани с вируса на Хепатит С. В 80% от случаите заболяването хронифицира, което означава, че 6 месеца след заразяването с вируса организмът не е успял да го изчисти спонтанно чрез имунната си система. Медиците напомнят, че ваксина срещу този вид хепатит няма, но има съвременни терапии за лечение. Последните водят до успех при 99.9 % от случаите. Лечението на Хепатит С е безплатно за всички здравноосигурени пациенти в България и протича в рамките на 8-12 седмици. Навременното лечение на инфекцията е от първостепенно значение, защото с течение на времето черния дроб на пациента се уврежда и може да се стигне до развитието на цироза или хепатоцелуларен карцином.

Ако принадлежите към някоя от застрашените групи пациети, за Вас ще бъде полезно да се изследвате за Хепатит С. Лекарите препоръчват скринингов тест за хора с повишени чернодробни ензими, хора с татуировки и пиърсинг, употребили инжекционно или интраназално наркотични вещества, дори и еднократно. Тестването за Хепатит С ще даде информация и за състоянието на пациенти, претърпели кръвопреливане, операции и трансплантация преди 1992 г., медицински персонал, работещ с кръв и кръвни продукти, пациенти на хемодиализа.

Скрининговият тест, който се провежда безплатно в Аджибадем Сити Клиник Варна, е първата стъпка към поставянето на окончателната диагноза. При положителен бърз тест за анти HCV антитела се налага извършването на допълнителни, по-високоспециализирани изследвания, а именно ELISA и PCR тест.

В България има 13 специализирани клиники за лечение на хроничен вирусен хепатит С, където се оценява тежестта на чернодробното заболяване и се назначава най-подходящото лечение.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/