Категории: Варна

Тийноватор предизвиква младите предприемачи за трета поредна година. Как да се включиш? (ВИДЕО)

Реклама

Третата година на програмата за насърчаване на стартъп културата сред българските ученици в 10. и 11. клас – Тийноватор, е отворена за всички ученици от 10. и 11. клас във  Варна и Варненска област.

Годината ще стартира през първата половина на ноември онлайн и за пръв път е отворена за тийнейджърите в цялата страна. Всеки ученик в 10. и 11. клас може да се запише в Тийноватор чрез тази онлайн форма https://bit.ly/34g1WwV

В Тийноватор учениците работят тясно с ментори-предприемачи от стартиращи и развити компании и създават работещи компании, като се научават да презентират пред инвеститори, да създават бизнес и маркетинг план, да работят ефективно в екип и да печелят. Идеите им обхващат широк спектър от сфери – разрешаване на проблеми, свързани с климатичните промени, технологично обучение за деца, свързване на ученици и компании за намиране на стажове и др. В края на годината се състезават пред жури от инвеститори, а отборът победител участва в международно състезание.

В първите две години програмата беше концентрирана на територията на българските училища в София, Варна и Враца, където менторите се срещаха с учениците и заедно работеха по развиването на идеите им. 

“От началото на Тийноватор в България мечтата ни е да дадем шанс на българските тийнейджъри не само в определени градове, както беше досега, а за територията на цялата страна. Един от добрите ефекти на новите условия за живот е именно този – че без да се изисква допълнителен материален ресурс, имаме възможност да създадем стартъп клубове в цяла България”, казва Светлана Савова, програмен директор на Тийноватор. “За три години събрахме невероятни истории и заедно с партньорите ни от стартъп средите, и вярваме, че много от тези младежи са  бъдещето на предприемачеството в България. Колкото по-рано започнат опитите в бизнеса – провалите и успехите, толкова по-голям шанс за стабилно кариерно развитие имат младежите в живота си след училище.”

В първите две години в Тийноватор взеха участие над 300 ученици, близо 50 ментори, и 15 училища в три града. Бяха създадени над 20 стартъп компании, някои от които функционират успешно. Победителят в миналата учебна година – обучителната програма по роботика EduBots,  получиха 10 000 евро инвестиция, а платформата за събития PartyMe преговарят за продажба на компанията.

За Тийноватор

Тийноватор се реализира пилотно в България от началото на учебната 2018-2019. Проектът е фокусиран върху стимулиране на креативното мислене на учениците и върху развиване на предприемаческите им умения. Ментори предприемачи от стартиращи и развити компании в България и с опит в различни сфери, помагат на ученици в 10. и 11. клас да открият страстта си и да я превърнат в печеливш стартъп проект. Методиката на обучение на Тийноватор е разработена на базата на успешни практики от Станфордския университет. Програмата се прилага в девет държави на три континента, а България е част от нея от учебната 2018-2019 г. 

Тийноватор се реализира с подкрепата на Българския Център по Предприемачество (BEC). Фондация Америка за България подпомага клубовете във Враца и региона. 

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Какви са условията за туризъм в планините през уикенда

Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Времето е…

преди един час

Как да слеем почивните дни и да си организираме дълга почивка

Предстоящия петък е 24 май (петък) . Това е Денят на българската просвета и култура…

преди един час

ГДБОП разкри грандиозна схема за злоупотреба с еврофондове в Добрич

Петима са задържани в рамките на специализирана полицейска операция на територията на страната, съобщиха за…

преди 2 часа

Почина майката на един от най-обичаните наши певци

Стана ясно, че е починала майката на певеца Веселин Маринов, съобщиха на Facebook страницата му.…

преди 2 часа

Ученици, ако сте на матура в понеделник: Това е много важно за вас

Близо 25 000 гимназисти се очаква да положат втора задължителна матура по профилиращ предмет, а…

преди 2 часа

Много събития тази нощ във Варна. Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г. в цяла Европа отново ще се проведе Нощ на музеите.…

преди 2 часа