Категории: Варна

Предвиждат подмяна на уличното осветление в к.к. „Св. Константин и Елена“ (ВИДЕО)

Реклама

Предвижда се обновяване на уличното и алейното осветление в к.к. „Св. Константин и Елена“.

Това стана ясно по време на днешното онлайн заседание на ПК „Благоустройство и комунални дейности“, на което беше разгледано искане на собственици на имоти, хотели, търговски обекти и жилищни сгради на територията на курортния комплекс за подмяна на старите осветителни тела. Съществуващото осветление е монтирано преди няколко десетилетия и вече е остаряло и амортизирано.

„Към днешна дата имаме оферта на стойност 70 000 лв. от фирмата, с която имаме сключено рамково споразумение за подновяване на стълбовете в цялата част, която е общинска собственост. Ще предложим тези средства да бъдат включени в бюджета на общината за следващата година”, заяви по време на заседанието инж. Петър Гърбузов, директор на Дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“.

Друга тема, която съветниците обсъдиха по предложение на групата общински съветници от коалиция „БСП за България“, бе изграждането на осветление и видеонаблюдение на всяка една общинска детска, спортна и фитнес площадка.

Инж. Гърбузов поясни, че от 2015 г., когато започна мащабното обновяване на площадките в града, наред с извършването на ремонтните дейности се монтира и осветление. На старите площадки няма осветление, но поетапно и на тях ще бъдат поставени осветителни тела. Всяка година в общинския бюджет се залагат средства за ремонт на поне 10 площадки, допълни той.

По въпроса за видеонаблюдението стана ясно, че то е твърде скъпа инвестиция. По предварителни изчисления монтирането на камери на всяка площадка ще струва между 10 000 и 15 000 лв. заради допълнителното довеждане на оптика и ел. захранване. Затова този процес ще се проточи във времето, обясни Христо Атанасов, заместник-председател на Общинския съвет и председател на ПК „Благоустройство и комунални дейности“. Той бе представителят на общината в смесеното дружество за улично видеонаблюдение в морската столица „Варна-Ефкон“.

Общинските съветници обсъдиха и темата за подлезите във Варна. Поводът бе писмо от гражданин за състоянието на подлеза до спирка „Стамболийски“, който се намира на главния път Варна – Златни пясъци, преди Евксиноград. Този подлез, както и няколко други в различни части на града, са били включени в списъка на общината за ремонтиране, но след инцидента в подлеза на спирка „Делфинариум“ средствата са били насочени към него. В новия общински бюджет ще бъде предвидено финансиране за тези подлези и те ще бъдат ремонтирани, увериха от администрацията.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Безплатен вход за Музея на мозайките в Девня утре: Има нови попълнения в музейната експозиция (СНИМКИ)

Вече може да се види нова витрина в Музея на мозайките. Тя бе поставена точно…

преди 11 часа

Това са верните отговори на матурата по БЕЛ

Министерството на образованието и науката (МОН) публикува верните отговори от провелата се днес матура по…

преди 13 часа

Край Варна показват уникална експозиция от над 100 вкаменелости (СНИМКИ)

Експозицията ще бъде открита на 18 май в Историческия музей в Провадия. Вкаменелостите са от…

преди 14 часа

Нова Варна разговаря с граждани: Защо мненията за новия кмет са толкова противоречиви? (Видео Репортаж)

В разгара на пролетта, когато град Варна кипи от живот и енергия, екипът на Нова…

преди 14 часа

Млад мъж от Варна остава в ареста: От около една година се занимавал с престъпна дейност

Обвиняем за държане и разпространение на метамфетамин е задържан за 72 часа с постановление на…

преди 14 часа

Строителният бранш във Варна: Буксуваме. Искаме промени в ЗУТ, Закона за обществените поръчки и Закона за местно самоуправление и местна администрация

Липсата на работна ръка, инфраструктурата, проблемите в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и енергетиката…

преди 14 часа