Категории: Спонсорирани

5 храни, които ще ви помогнат да подсилите имунитета си

Реклама

В сезона на вирусите и настинките, силната имунна система е от изключително значение, за да останете здрави и да извършвате ежедневните си задължения без проблем. Но преди да прибегнете към различни добавки и хапчета, огледайте какво има в хладилника, защото храните, които консумирате, могат да осигурят необходимите вещества, които да поддържат тялото ви здраво. В тази статия ви споделяме 5 храни, които ще ви помогнат да подсилите имунитета си. Вижте кои са те и ги включете във вашето меню:

  • Цитрусови плодове

Както добре знаете, цитрусите като портокали, лимони, грейпфрут и др. са ценен източник на витамин C. Той е и един от витамините, към който често посягаме, когато се чувстваме отпаднали и настинали. Това никак не е случайно, тъй като витамин C помага за подсилването на имунитета и образуването на повече левкоцити, които имат важна роля за борбата с инфекциите. 

Важно е да знаете, че витамин C не се произвежда или натрупва в тялото, затова имате нужда всекидневно да си го набавяте чрез храната, която приемате. Включете в менюто си прясно изцеден сок от портокал или грейпфрут или добавете резен лимон към чая си – не изисква много усилия, а едновременно с това ще ви помогне да се чувствате освежени и да подсилите имунната си система. 

  • Броколи

Този зеленчук си е спечелил слава на не особено харесван от повечето деца. Въпреки това, родителите им винаги настояват малчуганите да си изядат броколито, защото е полезно. Те наистина са прави, този зеленчук е източник на редица полезни вещества: витамин А, C, и Е, фибри и антиоксиданти, които имат благоприятни свойства за здравето на човешкото тяло. Според някои учени, броколито е един от най-полезните зеленчуци, които може да консумирате. За да вземете максимума от полезните хранителни вещества, добре е да задушите броколито на пара. 

  • Джинджифил

 Джинджифилът е още една от полезните храни, към които мнозина прибягват профилактично или когато вече усетят първите симптоми на настинка. Неговите мощни лечебни свойства са известни още от древността и той е намирал широко приложение в източната медицина. Коренът на растението има леко пикантен вкус и е богат на витамин C, B6, а с също и желязо. Помага за намаляване на възпаленията, болка в гърлото, гадене и т.н. Може да го консумирате директно или да го добавите към чая си за по-приятен вкус. 

  • Пилешко месо

Пилешкото месо е богато на протеини, а също и витамин B6,  който има важни свойства за нормалното протичане на процесите в организма. Не случайно един от най-популярните домашни лекове при настинка, това е топлата пилешка супа. Тя съчетава полезните свойства на месото с тези на зеленчуците и наистина може да подпомогне възстановителните сили н организма. Освен това е много вкусна! 

  • Морски дарове

Когато говорим за храни, подсилващи на имунитета, морските дарове едва ли са първото нещо, което ще ви дойде на ум. Морските храни и по-специално ракообразните обаче са изключително богати на цинк и други минерали. Цинкът е важен за производството и правилното функциониране на клетките на имунната система. Затова добра идея е да добавите към менюто си омари, стриди, раци и миди. 

Това са една малка част от полезните храни, които може да консумирате ежедневно, за да подсилите имунната си система и да се предпазите от настинки. В случай, че нямате време да сготвите, но искате а похапнете здравословно, изберете доставка на храна във Варна от foodpanda.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Слънчево време ще преобладава днес по Черноморието: Какви ще бъдат температурите?

От НИМХ прогнозират, че днес по Черноморието ще преобладава слънчево време, като максималните температури ще…

преди 2 часа

Безплатен вход за Музея на мозайките в Девня утре: Има нови попълнения в музейната експозиция (СНИМКИ)

Вече може да се види нова витрина в Музея на мозайките. Тя бе поставена точно…

преди 13 часа

Това са верните отговори на матурата по БЕЛ

Министерството на образованието и науката (МОН) публикува верните отговори от провелата се днес матура по…

преди 15 часа

Край Варна показват уникална експозиция от над 100 вкаменелости (СНИМКИ)

Експозицията ще бъде открита на 18 май в Историческия музей в Провадия. Вкаменелостите са от…

преди 15 часа

Нова Варна разговаря с граждани: Защо мненията за новия кмет са толкова противоречиви? (Видео Репортаж)

В разгара на пролетта, когато град Варна кипи от живот и енергия, екипът на Нова…

преди 16 часа

Млад мъж от Варна остава в ареста: От около една година се занимавал с престъпна дейност

Обвиняем за държане и разпространение на метамфетамин е задържан за 72 часа с постановление на…

преди 16 часа