in

Обявиха причината за смъртта на алпиниста Атанас Скатов

Снимка: Facebook, Dr. Atanas Skatov

Твърденията, според които Атанас Скатов е допуснал грешка, довела до смъртта му, бяха опровергани от официални документи. Алпинистът загина на 5 февруари при слизане от Лагер 3 под К2.

Загинал е Спортист №1 на Варна за 2019г. алпинистът Атанас Скатов

И в двата смъртни акта – от правителството на автономната област Гилгит Балтистан и болницата в град Скарду, където бе откарано тялото на българина, са категорични, че причината за смъртта е скъсано предпазно въже, предаде „24 часа“.

Веднага след трагедията от фирмата „Севън Съмитс Трекс”, която организира експедицията, побързаха да обяснят, че всъщност българинът е направил грешка при откачането от едно въже и преминаването на друго.

В документа от болницата в Скарду, се споменава, че тялото на българина е било докарано там в 5 часа следобед на 5 февруари. Скатов е бил с „тежка травма на главата, придружена с много фрактури и сериозна загуба на кръв”.

Лекар алпинист: Човешка грешка е причината за смъртта на Скатов

Твърденията за липса на опит също са твърде пресилени, тъй като той е бил най-опитният от цялата експедиция.

Загиналият алпинист Атанас Скатов е бил на експедицията заедно с годеницата си (СНИМКИ/ВИДЕО)

Скатов падна в пропаст от около 220 метра. Въпреки това трекерът му засича движение 10 минути след края на падането, което е продължило над 1 час.

В момента се прави всичко възможно да бъде върнато тялото на Скатов в България. Той е пътувал със застраховка от Германия, което бави процедурата. Първо трябва да бъдат изчистени всички проблеми около изплащането на парите и след това тялото ще бъде освободено.

Атанас Скатов и Боян Петров делят първото място в българския алпинизъм с 10 покорени осемхилядника в кариерата си. Петров изчезна преди три години в опит да покори Шиша Пангма, като неговото тяло така и не бе открито за разлика от това на сливенеца.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/