in

Днес е Св. Харалампий: Какво повеляват традициите днес

снимка pravoslavie

На 10 февруари почитаме Св. Харалампий Магнезийски, покровител на пчеларите и Св.Валентина

Днес е единственият ден от годината, в който се освещава мед в храмовете.

Св. Харалампий е християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести. Той е смятан за покровител на меда и пчеларите, които смятат 10 февруари за свой професионален празник. А народът нарича този ден още Хараланбей, Араланбей, Чуминден, Харалапинден.

На този празник не се върши никаква домашна работа, да не се разсърди светецът и да пусне болестите. Само жените месели обреден хляб с орнаменти кръст, няколко пъпки, имитиращи чумата, и по края на питата – венец, символ на здравето. Докато ставал хляба, носели мед в църквата да бъде осветен на специална празнична литургия. С този мед се ядяла питата, чупела се за здраве, а меда пазели като цяр до догодина.

За Св. Валентина е известно, че тя е живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.). Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Тази постъпка предрешава съдбата ѝ – езичниците я обезглавяват.

Публикувано от Дамян Дамянов