in

Една от най-обичаните български актриси – Татяна Лолова празнува своя рожден ден днес

Снимка: Фейсбук

Днес своя рожден ден празнува великата българска актриса Татяна Лолова. Тя е родена на 10 февруари 1934 г. в София.

Още от ранна детска възраст Татяна е убедена, че ще да стане актриса и редовно се изявява в училищни пиеси и спектакли. Съвсем естествено е приета да учи в Държавното Висше Театрално Училище (ДВТУ), днес по-известно като НАТФИЗ. Учи в класа на проф. Стефан Сърчаджиев, заедно с други български актьори като Григор Вачков, Емилия Радева и други.
Мечтата и е да играе в драматични роли, но още от първи курс всички забелязват комедийния й талант. В този дух са и първите й професионални изяви в областта на естрадата още като студентка.

След завършването си, през 1955 г. Татяна Лолова работи в русенския театър. В края на следващата година  – тя става първата актриса, назначена в новосъздадения Сатиричния театър. Взема участие в пиеси като „Баня“ на Маяковски, „Импровизация“ на Радой Ралин, „Сняг“ на Валери Петров и неусетно се превръща в любимка на публиката наред със звезди като Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Стоянка Мутафова.

Освен в пиеси, Татяна Лолова участва и в доста филми, по известни от които са комедиите „Последният ерген“, „Невероятна история”, „Топло”. Актрисата участва и в първият български детски игрален филм „Лили Рибката“.

Българската артистка е носител на редица награди: Народен артист (1986); Орден „Кирил и Методий“ – III степен (1963); „Награда на Съюз на артистите в България за женска роля“ за (Лиди Василевна) в постановката „Старомодна комедия“ (1977); „Награда на Съюз на артистите в България за женска роля“ за (Уини) в постановката „Щастливи дни“ (1992); „III награда за актьорско майсторство“ на I национален преглед на камерните театрални постановки (Враца, 1977); Авантюра на фестивала Златната ракла (1992); Орден „Стара планина“.

Екипът на редакция „Нова Варна“ отправя своите сърдечни поздрави към Татяна Лолова.

Публикувано от Дамян Дамянов