in

Точно преди да навърши 117 години: Най-възрастната жена в Европа се пребори с COVID-19

кадър: YouTube

Монахиня от Франция, която е най-възрастният човек в Европа, се е излекувала от COVID-19 само дни преди 117-ия си рожден ден. 

Люсил Рандон, приела името сестра Андре през 1944 г., си е направила тест за COVID-19 на 16-ти януари, който се оказал положителен, но не развила никакви симптоми.

Пред местните медии, тя е завила, че дори не е осъзнала, че е заразена.

Тя се е изолирала от жителите в дома за възрастни в Тулон, Южна Франция, където живее, но сега се счита, че е напълно възстановена.

Сестра Андре, която е незряща и използва инвалидна количка, сега с нетърпение очаква своя 117-ти рожден ден, който е в четвъртък, въпреки, че ще го отпразнува с по-малка група хора от обичайното.

„Имала е голям късмет.“, каза Дейвид Травела, говорител на дома за възрастни „Sainte Catherine Labouré“.

„Тя не ме пита за състоянието си, а за навиците си. Например искаше да знае дали се е променило нещо в навиците и за хранене или спане“, споделя още той пред вестник „Var Matin“, пише BBC. „Не показа страх от болестта, а беше много загрижена за околните.“

Сестра Андре е родена на 11 февруари, 1904 г. Освен, че е най-възрастния човек в Европа, тя е и втория най-възрастен човек в света, според списъка на световните класации на изследователска група по Геронтологията.

Когато ѝ е бил зададен въпросът дали се бои от COVID-19, тя е отговорила: „Не, защото не ме е страх да умра.“

„Щастлива съм да бъда с вас, но ми се иска да бъда някъде другата – да се присъединя към моя голям брат, към дядо ми и баба ми.“, казва сестра Андре.

Превод и редакция, „Нова Варна“, Мариела Анастасова

 

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/