Категории: Избори 2023

Първи предизборен дебат в надпреварата за новия парламент

Реклама
В първи предизборен дебат се изправиха кандидат-депутатите Томислав Дончев от ГЕРБ, Кристиан Вигенин от БСП, Йордан Цонев от ДПС и Красимир Каракачанов от ВМРО. Дебатът се проведе в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

„За мен основният въпрос е да се възстанови нормален политически диалог, защото той в момента е в режим на истерии, а така не се вземат решения“, заяви Томислав Дончев от ГЕРБ.

Кристиан Вигенин от БСП отбеляза, че предстоят редица реформи, които трябва да бъдат реализирани – в образованието, в съдебната система.

„В следващия парламент целите на ДПС са страната да приеме и изпълнява програма за ускорено икономическа развитие. Да спрем омразата, разделението и агресията и да върнем политическата нормалност“, заяви Йордан Цонев.

Красимир Каракачанов заяви, че приоритетите на ВМРО са да продължи политиката за увеличение на доходите, защитата на националните интереси и недопускане на джендър идеологии, както и ясна гаранция, че Република Северна Македония няма да влезе в ЕС, ако продължава да води антибългарска политика.

Битката с C0VID-19 и антикризисните мерки

Има увеличаване на броя на заболелите от коронавирус, но това според Томислав Дончев е втора вълна на заболяването, а не третата.

„У нас всичко е отворено. Изкуството при планирането на ограничителните мерки е, от една страна, да се забави и да се спре заразата, но от друга – хората да могат да работят Числата показват че България по-скоро се справя“, добави той. По думите му окончателна оценка ще е възможна, когато приключим с това законодателство.

„Имаше периоди, когато България бе първа по смъртност. Много често имаше нелогични действия, които бяха по виждане на министър-председателя, не въз основа на реалните препоръки и развитие на пандемията“, отбеляза Кристиан Вигенин. Според него има риск точно преди изборите да се окажем в пик на заболяването.

Според Йордан Цонев от ДПС трябва да бъде по-координирана политиката – и здравната, и тази с мерките по възстановяване от кризата.

„Лятото беше проспано и здравната система не беше подготвена адекватно за новата вълна на заболяването. Затова и имаше тежки последици“, смята Цонев. По думите му икономическите мерки са били усложнени и достъпът до тях не е могъл да се осъществи.

Красимир Каракачанов отбеляза, че реално се намираме във война с вируса.

„Още от първия ден, когато се обявиха мерките, част от политическите сили започнаха да ги саботират. Ако не сме единни по този проблем, каквито и мерки да се приложат няма да има ефект“, смята той и допълни, че според него правителството е взело необходимите мерки.

Правосъдие и сигурност

Според Томислав Дончев има потенциал за увеличаване на законотворческата дейност на парламента и той е в много посоки. По думите му в областта на правосъдието, борбата с корупцията и върховенството на закона е нужна промяна.

Кристиан Вигенин посочи, че този парламент който си отива, е достигнал дъното. „По такъв начин се приемаха законите, че можеше единствено да се срамуваме“, каза той. По думите му правителството не се е справило в борбата с корупцията.

„По-лошо законодателство от приетото от този парламент няма в историята на прехода“, заяви от своя страна Йордан Цонев.

„За съжаление идеята за правосъдна реформа се концентрира през последните години само върху главния прокурор“, посочи Красимир Каракачанов. Според него правосъдието е станало трудно достъпно за обикновения гражданин.

Социална политика и европроекти

„България до момента не е получавала допълнителни средства, свързани с COVID кризата. Успяхме да отделим значителни средства от европейските фондове, които бяха инвестирани за справяне с пандемията и социални мерки“, обясни Томислав Дончев. „Ново финансиране не е постъпвало, в напреднала фаза на преговори сме за целия пакет инструменти „Европа от следващо поколение“, отбеляза той.

„Имаме редица предложения, свързани с повишаване на доходите на уязвимите групи и демографската криза, които сме изчислили така, че да е възможно прилагането им“, заяви Кристиан Вигенин. Според него парите, които се наливат-национални и европейски, не дават резултати.

България продължава да е най-бедната страна в ЕС по редица икономически показатели, припомни Йордан Цонев. Според него голяма част от населението се нуждае от социални помощи.

Според Красимир Каракачанов средната пенсия може да бъде увеличена и социалната политика да бъде в подкрепата на работещите и учещи млади семейства, а не на маргинализираните маси в гетата.

Кръстосан огън

Как се връзва емитирането на 20 милиарда нов дълг с твърдения за финансова дисциплина на ГЕРБ? Това попита Йордан Цонев от ДПС.

„Коректно е да мерим външния дълг като процент от БВП. България не на второ място по ниво на външния дълг след Естония“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

„След 4 години на Красимир Каракачнов начело на военното министерство имаме 15% недокомплект в някои военни части, а в други стига до 50%. Милиарди са пратени за самолети и кораби, които са само на хартия. Нищо не е направено във военната сфера“, заяви Кристиан Вигенин.

„Военните експерти на БСП трябва да си скъсат дипломите и да не говорят по тази тематика. 48% е увеличението на заплатите на военнослужещите. Много повече хора постъпват сега в армията, отколкото напускат. Договорът F-16 не е за самолети на хартия, а това е един от най-масовите и използвани изтребители заедно с МиГ. Корабите също не са на хартия. Двете фрегати ще се правят в българска корабостроителница. 98 машини за специалните сили също ще се произведат от български производител“, заяви в отговор Каракачанов.

„Как БСП смята да финансира своята социална програма и кои данъци ще бъдат увеличени?“, попита Томислав Дончев.

Данъчните промени ще засегнат само 100 000 души, които са с най-високи доходи, но прогресивното облагане ще благоприятно за други над 3 милиона българи, заяви Вигенин.

По публикацията работиха Снежина Раева и Мариела Анастасова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Празник е: Ето каки са поверията, традициите и обичаите, свързани с 23 септември

На днешния ден (23 септември) Православната църква чества зачатие на Св. Йоан Предтеча и Кръстител.…

преди 59 секунди

Колко пъти седмично можем да ядем картофи според експерти?

Картофите са любима храна на много хора по света. Те могат да се приготвят по…

преди 21 минути

Весела Чернева обяви какво може да се случи с Украйна ако Камала Харис спечели

Според зам.-директора на Европейския съвет за външна политика е възможно около или след изборите за…

преди 31 минути

Тези места край Варна остават без вода в почивния 23 септември

От Водоснабдяване и канализация - Варна съобщават, че следните райони във варна и областта ще…

преди 38 минути

Задават се 30° у нас, а след това иде обрат във времето – нахлуване на студен въздух, дъжд и гръмотевици

От НИМХ обявиха своята седмична прогноза за времето в България за дните от 24.09.2024 г.…

преди 42 минути