in

Имунолог: Данните показват, че сме в трета вълна на епидемията (ВИДЕО)

кадър: NOVA

Клиничният имунолог проф. д-р Мариана Мурджева от Националния ваксинационен щаб заяви в ефира на „Събуди се“, че тези над 3000 новозаразни с коронавирус за последното денонощие показват категорично, че страната е навлязла в трета вълна на епидемията.

По думите ѝ новите щамове на коронавируса показват непредвидимостта на вируса и сериозността на мерките, които трябва да се вземат – освен ваксинирането, което е в ход не само в страната, но и в други държави по света. „Важно е да се спазват противоепидемичните мерки – най-вече от тези, които не желаят да се ваксинират или не могат да го направят по здравословни причини”, категорична е тя.

Според нея одобрените до момента ваксини са ефективни срещу новите щамове на COVID-19. „Ваксината на AstraZeneca не е опасна за прилагане при хора над 55-годишна възраст”, посочи професор Мурджева. Клиничният имунолог допълни, че комбинации между две ваксини не трябва да бъдат правени и трябва да се спазват предписанията на компаниите производители.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/