in

Каква ще бъде съдбата на крепостната стена в Созопол? (ВИДЕО)

кадър: NOVA

Бургаският районен съд нареди част от южната крепостна стена на Созопол да бъде съборена, след като собственик на заведение реши, че археологическият обект скривал гледката от заведението му към морето. Претенциите са за около 6,5 кв. метра, а консервацията и реставрацията на крепостната стена е продължила 17 години.

Част от крепостната стена на Созопол пречела на собственик на заведение. Съдът: Да се събори

„Видях 5-6 човека в двора ми, които зидаха. Можете ли да си представите – това го правиха без да са ме попитали и без разрешение. Искам да съборят незаконната стена. Никаква стена е нямало тук”, каза собственикът на имота Иван Илиев пред NOVA.

„Става въпрос за реализация на проект, граничещ с частен имот. Не мога да коментирам решенията на съда, нито качествата на проекта. Малко е преиграно с надстрояването, но в основата има запазен оригинал. Следва да се изпълнят решенията на съда”, коментира директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев.

Председателят на Общинския съвет в Созопол Георги Пинелов посочи, че на мястото той помни, че е имало полусрутена къща. „Такъв зид в този вид не е имало, дори да е имало, не се е виждал”, добави той.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/