in

Мутафчийски: Докато се върна от брифинга, свободни легла вече няма да има (ВИДЕО)

Кадър: "Нова Вест"

„Измина повече от една година от началото на пандемията. Остана ми ярък спомен как започна всичко – с една единствена лаборатория. Сега вече има над 100 такива. Това е една огромна работа, която се свърши още в началото. Много критики имаше как сме реагирали още в самото началото. Сега можем да видим каква пролет си спестихме миналата година, казвам го с огромно съжаление”, заяви ген. майор Венцислав Мутафчийски на днешния брифинг.

38% е нарастване на заболеваемостта у нас. Поне от 14 дни се намираме в експоненциално нарастване на случаите.

„В момента сме на нивото на 5-ти ноември“, подчерта началникът на НОЩ. Относно смъртността той подчерта, че има стръмно нарастване на кривата, каквото не е забелязвано от септември месец. Тези данни са обезпокоителни, твърдят здравните власти.

„Има болници с вече изчерпани или полуизчерпани капацитети. Във ВМА имаме 5 свободни легла, въпреки, че преди 3 дни разкрихме 2 нови клиники. Докато се върна от брифинга, вече няма да ги има тези легла. Ситуацията е много сериозно и затова не сме давали оптимистични данни, че нещата вървят в правилна посока. Не, не вървят в правилна посока и би трябвало да се вземат мерки. При такова покачване на данните бързо ще се изчерпат медицинските ресурси”, подчерта той.

„В такава епидемиологична ситуация е важен медицинският ресурс, с който разполага държавата. Когато се изчерпа ресурсът – леглата, лекарствата, възможността да се транспортират пациентите, тогава има възможност много хора да не получат адекватна медицинска помощ, което ще доведе до ръст в смъртните случаи. Затова хората трябва да разберат, че трябва да носят маски, да избягват масови публични събирания, да не подлагат себе си и други на риск.“, добави още ген. Мутафчийски.

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.