in

Варненци ще протестират за шести пореден път срещу изсичането на защитните гори в кв. „Виница“

кадър: YouTube

Варненци излизат на шести пореден протест срещу изсичането на защитна гора в местността „Коджа Тепе“ във Варна. 

Протестиращите ще се съберат в неделя на 21 март от 11:30 ч. пред сградата на Окръжен съд – Варна.

Протестиращите настояват за незабавно спиране изсичането на защитната гора, възстановяването ѝ и връщане на официалния й статут.

Районът в местност „Коджа Тепе“ е залесен изкуствено през 1951 г. Това се случва след серия свличания на земни маси и наводнения в няколко варненски квартала, включително курорта „Св. Св. Константин и Елена“. По съмнителен начин, според протестиращите, търговско дружество успява да придобие терени през годините и да промени техния статут. В момента е изсечена огромна площ от укрепващата прилежащия скат гора. Там се планира строителство, срещу което се обявяват протестиращите. Живеещите в района предупредиха на предходните четири протеста, че продължаването на проекта за застрояване застрашава имуществото, живота и здравето на стотици семейства. Унищожаването на защитната гора е предпоставка за предизвикване на свлачищни процеси, които ще нанесат щети за десетки милиони, алармират протестиращите варненци.

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.