Категории: Варна

Братя Лозанови от Варна са младите таланти на ПСК „Черно Море“

Реклама

Днес, в отбора на плувния шампион на България ПСК „Черно море“ тренират двама братя – Иван (12 г.) и Георги (8 г.) Лозанови, които копнеят за нови успехи и с много старание се стремят да изкачват стълбицата на успеха и да надминат постиженията на своите треньори Борислав Георгиев и Калоян Георгиев.

Този месец по-големият брат – Иван Лозанов, който е петокласник в СУ „Климент Охридски“, спечели четири златни медала от четири старта в дисциплините 50 и 100 м кроул, 50 м бруст и 50 м бътерфлай по време на турнира Sharks Swimming Cup в Бургас. Отново през март, но в Стара Загора по-малкият брат – Георги Лозанов, също ученик в СУ „Климент Охридски“, ликува с три шампионски титли – 50 м кроул, 50 м бруст и 50 м делфин.

„Първият треньор на момчетата е Александра Илиева – човек, с изключителен подход към децата. Момчетата много я обичат, превърна се в приятел на семейството“, споделя майката на братя Лозанови – Цветана. Признава, че по-късно именно Илиева свързва родителите на момчетата с треньорите от плувната школа на „Черно море“ Борислав Георгиев и Калоян Георгиев. Именно те продължават да разпалват искрицата у братята към любимото плуване.

Иван влиза в басейна за първи път, когато е на 7 г. Започва да плува по общинската програма в малкия басейн на комплекс „Приморски“. При първото си влизане в големия басейн „Юлиян Русев“ е скован от притеснение, но то бързо се изпарява, отпуска се и се чувства спокоен във водата. Тренира вече пет години, успехите все повече го мотивират, а когато е на 8 г., печели три сребърни отличия на международен турнир в Сърбия.

Брат му Георги започва да плува, когато е на 5 г. на ПК „Делфини“. Неизменно до двамата братя е баща им, който стимулира момчетата и ги подкрепя на 100 %.

„Отборът ни е супер екип, ходим с удоволствие на тренировки“, искрени са братя Лозанови. А родителите им признават, че треньорът Борислав Георгиев е формирал много силна група, в която освен градивна вътрешна конкуренция има изградени и прекрасни приятелски отношения.

„Борислав Георгиев и Калоян Георгиев са пример за дисциплина, учат ни как да се държим не само на басейна, но да бъдем добри хора. Казват ни, че когато постигаме успехи, прославяме името си, семейството и треньора си“, споделя Иван.

„Треньорът ми казва как мога да подобря техниката си на плуване, учи ме да ставам все по-бърз“, вълнува се Георги.

Двамата се стараят да съчетават учението и спорта, отлични ученици са и имат амбиции и на двата фронта.

Засега любимият стил на плуване на Иван е бруст. И към момента в неговата възраст варненецът има най-добро постижение. Мечтата му е да регистрира рекорд на държавното през лятото. Стреми да се развива и бътерфлай, тренира усилено и кроул. Георги се увлича по делфин и бруст, като предпочита 100-метровите дистанции.

И двамата си имат идоли. Иван обожава Адам Пийти и Владимир Морозов, а Георги – Кейлъб Дресел, Фелпс и Морозов. Типично по детски, от сърце споделят мечтите си за в бъдеще. Иван бленува да плува на олимпиада, а по-малкият му брат Георги жадува за еврорекорди. Знаят, че големите мечти се постигат с желязна дисциплина, къртовски труд и воля. Както и че, за да сбъдне желанията си, плувецът трябва да е борбен, целеустремен, дисциплиниран и трудолюбив.

Когато не са заети с подготовката на домашните за училище и не са на басейна, талантите от ПСК „Черно море“ релаксират с любими занимания. Иван много обича да рисува и обожава да свири на китара, а Георги препуска с колелото и слуша музика. Естествено, най им е хубаво, когато са с приятелите от отбора в Морската градина.

„Още нямам шампионско кътче, защото не съм спечелил 100 медала“, скромничи Иван. И той, и брат му са окачили отличията си на отделни закачалки. Иван има общо 50 приза, а тези на Георги са – 10, както и купа за „Най-добър състезател“ от последния турнир „Русалка“ в Стара Загора. Двамата братя нямат нито ритуали, нито талисмани. Вярват, че успехът идва с много труд и желязна воля.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще промени ли ремонтът през местност „Боровец“ маршрута и разписанието на автобус № 46?

Ремонтът през местност „Боровец“ няма да промени маршрута и разписанието на автобус № 46 на…

преди 5 часа

Голям грях в Айтос: Изхвърлиха новородено бебе до кофи за боклук

Стана ясно, че новородено бебе е било изхвърлено до кофи за боклук в Айтос. Сигнал…

преди 5 часа

Спортни звезди вдъхновиха децата в детска градина във Варна по време на Седмица на спорта

През изминалата седмица ДГ №30 "Синчец"- гр. Варна реализира събитие по повод Европейския ден на…

преди 5 часа

Иван Илчев: Добре би било и площадът, и катедралата да се преименуват от „Св. Александър Невски“ на „Св. Иван Рилски“

И според академик Иван Илчев би било добре ако площадът и храмът "Св. Александър Невски"…

преди 5 часа

Марешки има интерес към Спартак – Варна?

Припомняме, че шефът на Спартак Варна Павлин Николов реши да спре финансирането на „соколите“ след…

преди 5 часа

Младият Слави се бори с тежка болест: Има нужда от помощта ни

33-годишният Светослав вече три години се бори с коварно заболяване - рак на дебелото черво.…

преди 6 часа