Категории: Любопитно

Тайните на японските училища, които правят учениците толкова успешни

Реклама

В Япония учението се приема много сериозно. Японските ученици учат 210 дена годишно, в сравнение със своите съученици от САЩ например, които учат по 180 дни.

Въпреки че има много общи неща между японската образователна система и тези в другите държави, има няколкото аспекта, които я правят една от най-ефективните в света.

Вижте кои са нещата, които изстрелват японските училища много пред останалите:

1. До 4-ти клас японските деца не полагат изпити

Може да изглежда странно, но японските училища поставят маниерите преди знанието. Целта на първите три години е да се развие характерът на детето и да се създадат добри маниери, а не да се оценява знанието.

Децата учат как да са щедри, състрадателни и съчувстващи. Учат ги също как да уважават другите и да развиват позитивна връзка с природата и животните, пише Brightside.me, цитиран от Blitz.

2. Децата сами чистят училището

Докато учебните заведения по света наемат чистачи и надзорници, които да се грижат за вида на сградата, в Япония не е така. Там учениците са отговорни за чистотата в стаите, столовата и дори в тоалетните.

Японската образователна система смята, че чистенето заедно учи децата да си помагат взаимно и да работят в екип. И прекарвайки времето си в бърсане на чинове, метене и миене на подове, те се научават да уважават собствения си труд и труда на другите.

3. Учениците се хранят в стаята заедно с учителя

В други страни да видите учителя да яде заедно с учениците си е невъзможно, но в Япония това правило се счита за полезно при изграждането на положителна връзка учител-ученик. Докато се хранят заедно могат да започнат наистина смислени разговори, което помага за създаването на семейна атмосфера.

Освен това японската образователна система се грижи децата да ядат здравословни и балансирани ястия. В обществено начално училище и прогимназия обядът се готви по стандартизирано меню, създадено от професионалисти по здравословен начин на живот и квалифицирани готвачи.

4. Децата посещават занимания след часовете

Извънкласните занимания или подготвителните школи са много популярни в Япония. Там учениците могат да научат повече неща извън 6-часовия учебен ден.

Часовете се провеждат вечер и повечето ученици ги посещават, за да могат да влязат в добра гимназия. И за разлика от много техни връстници по света, япончетата учат дори през почивните дни и ваканциите.

5. Освен останалите предмети, те изучават поезия и японска калиграфия

Японската калиграфия, наречена „шодо“, е форма на изкуство, при която хората изписват канджи (китайски знаци, използвани в японската писмена система) по изразителен и различен начин.

Хайку пък е форма на поезия, при която с просто фрази у читателя се предизвикват дълбоки емоции. Счита се, че този вид поезия има интелектуално, терапевтично и естетическо въздействие. И в двата вида часове децата се учат да уважават вековните си традиции и да ценят културата си.

6. Почти всички ученици трябва да носят униформа

Политиката за униформи в почти всяко японско училище има за цел да премахне бариерите и да насъчи чувството за общност, семейство и заедно у учениците. Дрескодът позволява вниманието на студентите да бъде насочено към ученето и развитието и да насърчи децата да търсят начини за себеизразяване със средства, различни от дрехите.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Времето по Черноморието днес: Мъгла и облаци сутринта и слънце през деня

От НИМХ прогнозират, че времето днес (25 септември) ще бъде предимно слънчево. Очакват се максимални…

преди един час

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов,…

преди 15 часа

Ето кой качи снимка с футуристичния автомобил „Тесла Кибертрък“ във Варна

Припомняме, че преди две седмици автомобил, изглеждащ като идващ от бъдещето се появи във Варна…

преди 15 часа

Дрон откри изчезнало момиченце в гора в САЩ

Чудо се случи в Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. Термовизионен дрон откри изчезнало 10-годишно момиченце…

преди 15 часа

Президентът на Спартак Варна със спешно изявление

Към редакцията на медия "Нова Варна" пристигна официално изявление от Павлин Николов, президент на Спартак…

преди 16 часа

Галена се подлага на операция и временно спира да пее

Попфолк звездата Галена слиза от сцената и временно спира да пее. Причината е, че се…

преди 16 часа