in

Случайно открит барелеф и няколко ентусиасти връщат блясъка и идентичността на НУ „Васил Левски“ в кв. „Аспарухово“

Кадър: Facebook

Историята води началото си от 2018 година, когато се налага авариен ремонт на НУ “Васил Левски”. Тогава барелефа на патрона на училището е свален, счупен и е бил обречен на унищожение, ако не се бил намесил автора на творбата.

Варненския скулптур Петьо Тодоров прибира счупеното си произведение с идеята да го реставрира. За съжаление умира преди да успее. 

Група ентусиасти обаче решават да направят копие на барелефа и да го поставят на мястото на стария. С изпълнението се заема Иво Тодоров, финансовото обезпечаване идва от Канада в лицето на бизнесмена Марин Балинов, а с поставянето на барелефа ще се заемат мотористи от мото клуб “Братя във вятъра”.  

Завършването на ремонта на училището и възстановяването на учебния процес са важни за образованието на децата в квартал Аспарухово. Барелефа на Васил Левски обаче е необходим за изграждане на национално самочувтствие. 

Всяка една стъпка от възстановяването и поставянето на скулптурата е дело изцяло на хора, които милеят за българската история и за своите национални герои, независимо в коя част на света живеят. Екипът, който стои зад благотворителното дело умишлено не е търсил съдействие от институциите, за да няма политизиране на акцията. 

Стария и счупен барелеф е открит в ателието на скулптура Петьо Тодоров и ще бъде дарен на училището.

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.