Категории: Свят

Смъртоносна гъбична инфекция завладя голяма част от Индия

Реклама

Опасна гъбична инфекция засяга голяма част от Индия. Мукормикоза (черна гъба) е рядка инфекция, която често се среща в почвата и растенията.  Опасната инфекция се появява при много пациенти преболедували Ковид 19

Индия съобщава за повече от 8 800 случая на смъртоносна „черна гъба“ при нарастваща епидемия от болестта, съобщават от BBC.

Обикновено рядката инфекция, наречена мукормикоза, има смъртност 50%, като някои заболели могат да се спасят единствено чрез хирургично отстраняване на  окото.През последните месеци смъртоносната инфекция е засегнала хиляди пациенти, които са били излекувани или се възстановяват от коронавирус.

Според специалисти вероятно съществува връзка между разпространението на „черната гъба“ и стероидите, които се използват за лечение на Ковид. Инфекцията обикновено се появява между 12-18 дни след възстановяване от Ковид.

Западните щати Гуджарат и Махаращра са докладвали повече от половината от установените случаи на Мукормикоза. В още 15 щата са докладвали между 8 и 900 случая. Заради нарастващия брой на заболелите, 29 щата на страна обявиха болестта като епидемия.

Мукормикозата е много рядка инфекция. Тя се причинява от заразяване с гъбичката Mucorales, която често се среща в почвата, растенията, оборския тор и разлагащите се плодове и зеленчуци.Пренасянето на заразата става по различни начини – въздушно-капков път, чрез вдишване на спори на гъбичките или през очите, с поглъщане през храносмилателния тракт или с проникване през наранена кожна повърхност.

Инфекцията засяга синусите, мозъка и белите дробове и може да бъде животозастрашаваща при пациенти с диабет или тежко имунокомпрометирани, като пациенти с рак или хора с ХИВ / СПИН.Предразполагащи фактори за заразяване са и недохранването и херпесните вируси.

Няма специфично лекарство за мукормикозата. Лечението е комплексно, като в много случаи е необходимо хирургично отстраняване на засегнатите тъкани

 „Заразяването с черната гъбичка се превърна в по-голямо предизвикателно от Covid-19. Ако пациентите не бъдат лекувани навреме и правилно, смъртността може да достигне до 94%. Цената на лечението е скъпа, а лекарствата са в недостиг “, обясни д-р Панди, който е лекар в една от най-големите болници в Индия.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Какво ще бъде времето в понеделник

Утре ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над Източна България. Максималните…

преди 37 минути

Тежка катастрофа на оживен булевард

Автомобил катастрофира снощи на столичните булеварди „Тодор Александров” и "Константин Величков”.  Сигнал е подаден в…

преди 38 минути

Спират тока във Варненско на всички тези адреси в първия работен ден

На 24.09.2024 г. В периода 8:00 ч. до 17:00 ч. Поради обезопасяване на съоръженията за…

преди 3 часа

Силни думи на Румен Радев за Независимостта на България

Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши…

преди 3 часа

Какво ще бъде времето в първите дни на есента

В понеделник ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове на места в котловините ще има…

преди 3 часа

Без ток в този район на Варна точно в неделя

Поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:…

преди 5 часа