Категории: България

Проф. Тодор Кантарджиев: Притеснително е, че в България не се търсят новите варианти на COVID-19

Реклама

Според  проф. Тодор Кантарджиев „Не бива да правим грешката да кажем, че ковидът си отиде. Сега сме в деликатен момент.“

Неговото послание към хората е да се ваксинират. „Трябва да има 40-50 000 поставени ваксини на ден, а няма и 20 хил. Това ме притеснява“, обясни той, предаде btv.

Друго притеснение на професора е, че в България не се търсят новите варианти и щамове. Според него трябва да се изследват хората, които влизат от чужбина. „Който е ваксиниран и се разболее, трябва да бъде изследват с PCR и материалът да бъде секвениран. Същото важи и за хората, които повече от 10 дни лежат в интензивно отделение. Обяснявам го това на колегите, в личен разговор всички се съгласяват, а след това никой не плаща проби за изследване“, каза Кантарджиев.

287 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие, сочат официалните данни . Положителни са 2,1% от направените 13 506 теста, показват официалните данни към 00:00 часа на 29 май.

В болница са 3188 пациенти. 367 от тях са в интензивни отделения. Починали са 15 души. С тях броят на жертвите на пандемията у нас са вече 17 652. Най-младата сред новите жертви е мъж на 33 г., за когото няма информация за придружаващи заболявания.

1098 души са отчетени като излекувани за последното денонощие. Те влизат в графата при други над 380 хил., които са били с доказан ковид.

Най-много нови случаи са регистрирани в столицата – 55. Следват областите Стара Загора с 28, Пловдив с 27 и Благоевград с 18.

През изминалото денонощие са поставени 19 351 дози ваксини. Така общият им брой вече 1 341 130. Най-много от новите дози са на препарата на „Пфайзер“ – 14 211, следва този на „АстраЗенека“ – 2311. Ваксината на „Модерна“ за последното денонощие са получили 2146 души, а с „Янсен“ – 683. Със завършен ваксинационен цикъл са 544 303 души.

В следващите 2-3 дни ще бъде променена кратката характеристика на ваксината на „Пфайзер“ и тя вече ще може да се поставя на деца над 12 години, обясни Кантарджиев. „Проучванията са, че тъй като децата имат по-мощна имунна система, защитният ефект ще бъде по-добър от при възрастните“, допълни той.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 6 часа

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 6 часа

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 7 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 9 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 9 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 9 часа