in

Moderna започва изпитвания на ваксина срещу ХИВ

Кадър: vbox7

Фармацевтичната компания Moderna разработва иРНК ваксина срещу ХИВ

Американската фармацевтична компания Moderna започва първа фаза на изпитвания на ваксина срещу ХИВ, базирана на иРНК технологията. Тя вече е позната от препаратите срещу COVID-19, съобщава медицинското издание BioPharma Reporter.Фирмата разработва и ваксина срещу грип по същата технология.

 иРНК-1644 е нов подход към стратегията за ваксиниране срещу ХИВ при хора, предназначен да осигури широко неутрализиране на HIV-1 антитела (bNAbs). Препаратът се разработва в сътрудничество с Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“.

Понастоящем ваксината е разрешена за употреба в САЩ. Според Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDQ. до момента в САЩ са прилагани над 124 милиона дози от американската биотехнологична ваксина.

Ваксината на Moderna е получила и  спешно разрешение за използване на mRNA-1273 от здравните агенции в канада, Израел, ЕС. Великобритания, Швейцария. Сингапур, Катар. Тайван, Филипините, Тайланд, Н.Пр. Ируней, Парагвай, Япония, Южна Корея, заедно с списък за спешна употреба (EUL) от Световната Щатска организация.

Превод: Редакция „Нова Варна“, Ралица Димитрова

 

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/