in

Седем държави извън ЕС затварят въздушното си пространство за авиокомпании от Беларус

Снимка: Pixabay

Седем страни извън ЕС подкрепиха решението на блока да затвори въздушното си пространство за авиопревозвачи от Беларус. Това се казва в изявлението на пресслужбата на Съвета на ЕС, цитирано от ТАСС

„Съвета реши да засили съществуващите ограничителни мерки с оглед на ситуацията в Беларус чрез въвеждане на забрана за прелитане на въздушното пространство на ЕС и за достъп до летища в ЕС от беларуски превозвачи от всякакъв вид“, се казва в изявлението.

„На 4 юни 2021 г. Съветът (на ЕС) взе решение за въвеждане на забрана за полети във въздушното пространство на ЕС и достъпа до летищата на ЕС на всички видове авиопревозвачи от Беларус. Страните официални и неофициални кандидатки за членство са: Черна гора, Сърбия, Албания и Република Северна Македония, а също държавите от европейската зона за свободна търговия – Исландия, Лихтенщайн и Норвегия се присъединиха към това решение на Съвета на ЕС“, се посочва в изявлението.

„Те ще гарантират, че техните национални политики отговарят на настоящото решение на Съвета“, добави пресслужбата. „Европейският съюз отбелязва този ангажимент и го приветства“, се казва в него.

По-рано днес Съветът на ЕС на ниво външни министри одобри четвъртия пакет от индивидуални пакети срещу 86 физически и юридически лица и постигна споразумение за налагане на икономически санкции на седем икономически сектора на страната, включително износ на калийни и нефтохимически продукти и финансов сектор . Икономическите санкции подлежат на окончателно одобрение на срещата на върха на ЕС на 24-25 юни и ще влязат в сила след това.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/