in

Това е трасето на лекото метро във Варна, включва 7 участъка (СНИМКИ/ВИДЕО)

снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Днес на пресконференция в Община Варна бяха представени предварителните проучвания за изграждането на лека градска железница (леко метро) в града.

Проекта е едно логично продължение на предвижданията които са направени още с разработването на общия устройствен план на Варна през 2008 г., както и предвидени разширения на тази концепция в заобикалящата община Аксаково, което е свързано и с индустриалната зона, обясниха на пресконференцията.

снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“
снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Участък 1 включва подробната разработка и разширение на така важния бул. „Цар Освободител“, който в себе и в решенията на Общия устройствен план на Варна съвместява трасе за скоростен екологичен транспорт. Участък 1 стига до Летище-Варна.

снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Участък 2 е продължение от Летището към тази икономическа зона, която при пълна реализация би представлявала едно голямо работно място, с много работещи, за които трябва да се осигури по-икономичен транспорт.

снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Участък 3 представлява отклонението към градската част от бул. „Христо Смирненски“ до самия Център, стига до ЖП гарата както и близо до Морска гара.

снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Участък 4 е продължението на север към курортите. В случая стига до к.к. „Златни пясъци“, като има перспектива за развитие и в северна посока, въпреки че това е един изключително сложен участък и той е свързан с развитието на друг булевард.

Участък 5 е в южна посока (посока Бургас). Той също е много сложен, свързан с играждането на заложения в Общия устройствен план на Варна 3-ти мост над езерото.

Участък 6 е трасе по бул. „Република“, който стига до крайезерния път на Варна.

Участък 7 е отклонение към град Аксаково, което също ще осигурява работещите в икономическата зона.

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.