in

Кметът на Варна се срещна с посланика на Израел: Ето какво обсъдиха (ВИДЕО)

снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"
Кметът на Варна Иван Портних се срещна днес с Н. Пр. Йорам Елрон, посланик на Израел в България.

„Една от основните теми за сътрудничество беше развитието на отношенията ни по ключови каузи за града като „Варна-град на знанието“, „Варна – Start Up City“. Това са все сфери, които са приоритет за развитието на града ни“, обясни Иван Портних.

„Нашите 6 университета представляват истинския капитал на Варна и целта ни е да създадем повече възможности за тях, за да могат студентите да се реализират в IT компании, аутсорсинг компании и т.н.“, коментира още кмета на града.

„Надяваме се, че с отминаването на пандемията, големият брой туристи от Израел, които имаме, ще се увеличава още повече. Същевременно отбелязахме и алтернативни сектори, които биха били много атрактивни за израелските граждани като медицинския туризъм например. Благодарен съм за ангажимента, който пое негово превъзходителство за рекламирането на прекрасните възможности, които Варна предоставя в тази посока“, каза още Портних.

„Естествено, не на последно място обсъдихме и доброто ни сътрудничество в сферата на спорта и културата. Високо оценяваме традиционното участие на артисти от Израел в международи фестивали и конкурси. Съвсем наскоро на 5-тото издание на Варненския маратон, израелските състезатели се предствиха чудесно, както и на Еврпейкото първенство по художествена гимнастика“, допълни Иван Портних.

„Варна е много добре познато място в Израел и е водеща туристическа дестинация за израелските туристи.  Ако не бъркам, израелските турсити във Варна заемат 6-то място по брой. Надявам се, че след коронакризата ще станем номер едно. Разбира се, предимствата на Варна са безспорно понзати сред израелските туристи – слънцето, морето, вкусната кухня, казината“, заяви посланика на Израел Йорам Елрон.

„Моята задача като посланик в България е да намеря синергията, така че да има едно двустранно сътрудничество. Очертахме задълженията, работата, която ни предстои и приоритетите ни. Ще се срещем с представители на израелската общност във Варна и ще поставим венци пред паметника в знак на благодарност“, каза още посланика.

Цялото изявление гледайте във видеото: 

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.