Категории: Варна

Започват обработки против кестенов молец и комари във Варна (график)

Реклама

Обработването ще се извършва по график и след 22 часа

По указание на Областната дирекция за безопасност на храните ще се проведе първата обработка на дървета против кестенов молец, съобщи д-р Антоанета Тончева, управител на общинското предприятие „Дезинфекция, Дезинсекция и Дератизация“. Обработването ще се извърши както следва: Аспарухово, Галата и част от Чайка – на 28-ми юни, в район „Приморски“ и част от район „Одесос“ – на 29-ти юни, в район „Вл. Варненчик“ и в район „Младост“ – на 30-ти юни.

Обработките ще се извършват след 22 ч. до полунощ, когато движението на МПС е слабо. Ще се провеждат  при подходящи климатични условия /температура, влажност, вятър, валежи/ и графикът може да претърпи корекция. Използваният биоцид „Димилин“ е препоръчан от Българската агенция за безопасност на храните и е предназначен за битова употреба. Ще се обработват ниските клони на кестеновите дървета и площта под тях. Ще се използва генератор за студен аерозол, монтиран върху пикап със светлинна сигнализация.

От 28-ми юни започва и обработването на паркове и дерета против комари – в Морска градина – в периода 28 и 29 юни, в парка в район „Вл. Варненчик“ – на 30 юни, в парк „Младост“ и в парк „Възраждане – 1 юли, парк „Елин Пелин“ – 2 юли, деретата – в периода 5 – 9 юли. Обработките ще се извършват рано сутрин по метода на топлия аерозол. Използваният биоцид няма карантинен период.

„През последните дни на юни в общинското предприятие постъпват многобройни сигнали за масова поява на оси. В действителност  това са насекоми  от семейство Syrphidae (осоподобни мухи) и тяхното бурно развитие се дължи на високата популацията листни въшки. Окраската им силно наподобява жълточерната на осите и хората лесно могат да се объркат, но те нямат жило, а основната им храна са листните въшки“, обясни д-р Тончева.

Популациите бързо ще намалеят при постигане на биологично равновесие, вероятно до средата на юли. Те не изискват третиране, допълни тя.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Подробна прогноза за времето през новата седмица

В понеделник и вторник ще преобладава слънчево време. След обяд над Западна България ще се…

преди един час

Прилошава ли ви в колата на дълъг път. Ето как да се справите с това

Според излседвания на учените, близо половината от участниците в движението по света са засегнати от…

преди един час

Влак уби 22-годишен българин със слушалки в ушите

Стана ясно, че влак блъсна и уби 22-годишен гурбетчия от Кърджалийско в Нидерландия.  Окан от…

преди 2 часа

Тир отсече три дървета и се заби в къща в наше село

Тир отсече 3 дървета, електрически стълб и се блъсна в къща във врачанското село Баница.…

преди 2 часа

Усетихте ли земетресението. Обявиха къде е епицентърът

Националният институт по геофизика, геодезия и география към БАН регистрира земетресение на няколко километра западно…

преди 2 часа

Рекордни жеги удариха света

Стана ясно, че гореща вълна е обхванала части от Северозападна Индия, а столицата Делхи е…

преди 3 часа