Категории: България

Д-р Кацаров: За някои професии може да се изисква ваксина (ВИДЕО)

Реклама

Държавата обмисля предложение от Националния борд по туризъм да стимулира хората да се ваксинират чрез парични ваучери. Това обясни служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. 

„Това предложение дойде от Националния борд по туризъм. Тези ваучери ще бъдат използвани за туристически условия, а стойността им ще бъде 50 лв.“, коментира Кацаров в студиото на „Здравей, България“.  За момента обаче такова решение не е взето.

„Сега сме в „зелена” зона по брой заразени. Имаме около 20 болни на 100 000. Ако тази бройка нарасне 5 пъти, влизаме в „оранжевата” зона, ако нарасне 10 пъти влизаме в  „червената“ зона. При ръст от 25 пъти влизаме в „тъмночервената” зона. В нея експертите предвиждат да работят само хранителните магазини, аптеките и финансовите институции. Ако си спомняте така беше, когато имахме над 5000 нови случая на ден и над 9000 заети болнични легла. Включително се предвижда възможност за ограничаване на пътуванията”, поясни министърът на здравеопазването.

По думите му нова вълна от COVID-19 е възможна още в края на лятото заради „Делта“ варианта. Здравният министър обаче успокои бизнеса, че ресторантите ще продължат работа, ако персоналът е изцяло ваксиниран.

„Заведенията, чийто персонал е ваксиниран на 100 %, ще могат да продължат да работят единствено с ваксинирани посетители. Това е идеята дори всичко да е затворено, подобни места да имат правото да продължат да работят. Същото важи и за детските градини. Това е личен избор”, обясни Кацаров.

От противоепидемична гледна точка е възможно да се изисква ваксина за някои професии, твърди д-р Кацаров. „Може да се изисква неваксинираните да си правят тест на определен период”, каза още здравният министър. По думите му е редно персоналът в домовете за възрастни хора да бъде ваксиниран.

Д-р Стойчо Кацаров заяви още, че само 10-12 % от населението у нас е с две дози ваксина. Според него няма да е нужда от трета имунизация. По думите му няма бракувани ваксини у нас. Първа голяма партида ще изтече на 31 август на ваксини на AstraZeneca.

„Интересът към този препарат е наистина слаб. Ще можем да ги дарим на съседни страни преди да изтекат. Придържаме се към това ваксината да не бъде задължение. Опитваме се да направим разговорите рационални, а не да говорим за измислени неща като чипове”, каза той.

По думите му не е редно хората, които са отказали да се ваксинират и се разболеят, да си плащат лечението.

И допълни, че се провеждат процедури за доставка на някои лекарства, които са липсвали при предишните вълни.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

В навечерието сме на Велики понеделник. Какво трябва да направим утре

Утре е Велики понеделник. Вярва се, че на този ден Иисус Христос влиза в Йерусалимския…

преди 7 часа

Воден ад: Пълна лодка с мигранти потъна край гръцки остров

Стана ясно, че гръцката брегова охрана е открила тяло на мъж, за когото се предполага,…

преди 7 часа

Моторист загина в тежка катастрофа

Стана ясно, че мотоциклетист е загинал на ул. "Оборище" в Лясковец. Произшествието е станало около…

преди 7 часа

Защо папата влиза в затвор във Венеция

Стана ясно, че папа Франциск замина днес със самолет за Венеция на първото си пътуване…

преди 10 часа

Колко струва агнешкото дни преди Великден

Стана ясно, че от 17 лв. до 28 лв./кг. струва агнешкото за Великден на най-стария…

преди 10 часа

Димитър Главчев се отказва от новата си заплата

Стана ясно, че Димитър Главчев няма да получава заплата като министър на външните работи. Той зае…

преди 10 часа