Категории: АкцентиВарна

Одобряват ли варненци 140-метровия небостъргач? Кой ще подпише разрешението му?

Реклама

Все повече се доближаваме до това, проектът за небостъргач Astral Tower да стане факт в град Варна. Такава информация се тиражира из медиите. Доколко това е така и може ли да бъде реализирано? Какво мислят варненци? Екипът на медия „Нова Варна“ потърси отговори.

На 14 януари тази година екипът на „Нова Варна“ се свърза с архитектурно студио STARH в опит да осъществи контакт с архитекта на проeкта – Светослав Станиславов. От фирмата заявиха, че възложителят не желае да дава публична информация за медиите и ни предложиха да изпратим имейл с въпроси. Екипът ни изпрати писмено запитване, на което обаче не получи отговор.

Още от началото на годината в сайтовете за имоти могат да се видят предложения за предварителна продажба на апартаменти в „новия небостъргач на Варна“. Цените варират между 1100 и 1720 €/кв.м.

РИОСВ: Община Варна и район „Приморски“ са уведомени за небостъргача

В медиите излезе информация, че е изпратено уведомление от РИОСВ-Варна до Община Варна и Район „Приморски“ за обществен достъп за изразяване на становища от заинтересованите лица за 14 дни, считано от 28 юни.

Екипът на „Нова Варна“ се свърза с кмета на район „Приморски“ Петя Проданова за коментар по темата.

„Няма такова уведомление, доколкото знам. Скоро четох в медиите. Ако има такова уведомление за обществен достъп, то ще бъде препратено към Община Варна, защото район „Приморски“ работи само с четвърта и пета категория (бел. ред. категория на строежите според ЗУТ) и нямаме информация за този небостъргач. При нас не са постъпвали документи“, коментира пред „Нова Варна“ кметът на район „Приморски“ Петя Проданова.

Екипът ни изпрати запитване и до РИОСВ-Варна с въпрос дали от тях е изпращано уведомление за обществен достъп за изразяване на становища до Община Варна и Район „Приморски“. Очакваме техният отговор.

Потърсихме и позицията на главния архитект на Варна Виктор Бузев. Той твърди, че медиите правят реклама на несъществуващо проектно предложение. По думите му не е запознат с проекта и не е входирано такова инвестиционно предложение в Община Варна.

„Нямам представа за какво е, никой не се е срещал с мен, никой не ме е занимавал.“, коментира пред „Нова Варна“ арх. Бузев.

Какво мислят варненци?

Голяма част от варненци изразяват негативно отношение и скептицизъм към проекта. Много смятат, че това ще утежни придвижването в района.

„А инфраструктура наоколо? И сега има задръствания там. Само липсва прекалено висока сграда, която не се връзва с нищо наоколо нито като размери, нито като визия. Пак едни хора трябва да приберат едни пари явно“, пише потребител във Фейсбук.

„Мислех, че проектът е някаква шега. Точно на това място стават най-големите задръствания по „Цар Освободител“. Не ми се мисли, какво ще предизвика заселването на небостъргача в близост до спешните кабинети“, пише друг.

Според други това е поредният вариант за пране на пари.

Предприятието „Джемини 31“ ЕАД, което строи е с капитал 50 000 лв. Директори са Пламен Бонев (едноличен собственик), Красимира Василева и Младен Бонев. Седалището на фирмата е в Радомир, обл. Перник, сочи справка в Търговския регистър. Дружеството се занимава с „покупка на стоки с цел продажбата им в първоначален, преработен или обработен вид; покупка, проектиране, строителство, ремонт и обзавеждане на недвижими имоти или отдаване под наем; хотелиерски, туристически, рекламни услуги“ и други.

колаж: „Нова Варна“

ПЛАМЕН ЕВЛОГИЕВ БОНЕВ се свързва с процесите в завод за тежко машиностроене в Радомир по публична информация от 2007 г. на clubs.dir.bg. Този машиностроителен гигант е бил разположен на 1 100 000 кв. м., от които 700 000 кв. м. са застроени цехове и халета и в тях са работели няколко хиляди души. Преди повече от две деситилетия гигантът беше разфасован на десетки малки акционерни дружества, голяма част от оборудването се счита за изнесено в посока Шанхай, а част от авоарите, колкото и малко да бяха те, бяха прехвърлени на регистрираната на Маршаловите острови в Тихия океан компания „Радомир принципал“.

По-големият брат на Пламен Евлогиев Бонев е назначен за управител на следните дружества: „Радомир – Метали“ – АД; „ПСОВ Леко Ко“ – ЕООД, Радомир; „Криотехгаз Леко Ко“- ЕООД, Радомир; „Радомир – Леко Ко – инвест“- АД; „Хрантех Леко Ко“- ЕООД, Радомир; „РИМ- Инженеринг Леко Ко“ – ЕООД, Радомир; „Автотранс Леко Ко“ – ЕООД, Радомир; „Радомир принципал лимитид – България“ – ЕООД и „Плам Пауър Радомир лимитед – България“ – ЕООД. Едноличен собственик на същите е „Плам Пауър Радомир Лимитед“ с регистрация на Британските Вирджински острови.

Всъщност всичките фирми, без „Радомир – Метали“ – АД, са образувани с акционерното участие на фирмата „Радомир Метъл Трейд инжинеринг – България“ – АД, представлявана от Пламен Цветанов Паскалев, чиито капитал е на „Радомир Метал Трейд енд инжинеринг лимитед“ от Англия и Уелс. Ако при „банката“ – МБТР симбиозата беше между наши и американски „инвеститори“, то тук са се включили английските „партньори“.

По непотвърдена информация адвокати, които движат бъдещия небостъргач, са от кантората на сина на бившия доайен на правото и царист от НДСВ във Варна. Той е приближен до финансовия кръг около предложения и оттеглен за премиер от Слави Трифонов варненец. 

Дали царистите се пробват отново да излязат на върха на Варна – този път буквално, предстои да разберем.

По материала работиха: Снежина Раева, Мариела Анастасова и Георги Костов

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 48 минути

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди един час

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди един час

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 2 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 2 часа

Двама души изгоряха при пожар в къща в България

Обгорените тела са били намерени под останките на изгоряла кирпичена къща. Все още се установява…

преди 3 часа