in

Горещото време влошава проблемите с разширените вени

Снимка: Freepik

Топлите месеци от годината са любими на мнозина, но често се превръщат в бич за страдащите от хронични болежки и подлежащи заболявания. Така например лицата с разширени вени изпитват значително по-голям дискомфорт през летните месеци, тъй като горещото време и излагането на високи температури влошава протичането на болестта.

Разширените вени или известни също със своя медицински термин варикоза представляват изключително често срещан здравен проблем, като се счита, че над 50 процента от популацията в даден етап от своя живот ще се сблъскат с болестта. Много по-висока е честотата сред женския пол, като обездвижването, заседналият начин на живот, продължителният престой в изправена или седнала позиция, носенето на неудобни обувки, като тук се имат предвид любимите токчета и високи платформи, създават предпоставки за появата на болестта. В много от случаите е налице наследствен фактор или вродена слабост на клапния апарат на вените.

Дълго време варикозата протича без ясно проявени симптоми, предизвиквайки предимно козметичен и естетически дискомфорт. С напредване на процеса, неглижиране на проблема и липса на мерки за противодействието му състоянието прогресира и провокира не само безпокойство за външния вид на долните крайници, които са осеяни с многобройни, добре видими и надигнати над кожата разширени вени, но и различни по вид и тежест симптоми. Често засегнатите се оплакват от изтръпване на краката, мравучкане, схващане, тежест, умора, болки и подуване в областта на долните крайници, като са възможни и различни кожни промени, включително промени в цвета и плътността на кожата, екземи, язви, трофични рани.

Излагането на високи температури, независимо дали се касае за професионално излагане в затворени помещения и на открито или под жаркото слънце на лазурния морски бряг, влошава протичането на болестта и може да ускори и провокира появата на усложнения. Ниските температури и студеното време не оказват подобно вредно влияние, но в горещите месеци от годината лицата с разширени вени следва да имат винаги едно наум и доколкото могат да избягват продължителния престой под слънчевите лъчи.

Рисковете от усложнения при варикоза не са никак за подценяване, тъй като привидно безобидно изглеждащи разширените вени могат да провокират развитието на тромбофлебит, варикозни язви и отворени рани по долните крайници, хронична венозна недостатъчност и други, всеки от които значително влошава комфорта и качеството на живот на засегнатите и може да доведе до болничен престой.

Няма как да се предпазим напълно от вредното въздействие на горещото време, но не бива да неглижираме рисковете, които носи. Ограничаването на подлежащите на въздействие рискови фактори за варикоза, като например правилна стойка при продължителна седнала или изправена позиция на тялото, избягване на продължително обездвижване, повдигане на краката след тежък ден, носене на удобни обувки и ограничаване на вредните навици значително забавя прогресията на варикозата, подобрява дискомфорта и намалява риска от усложнения в топлите месеци от годината. Лечебните мероприятия са особено ефективни в първите стадии на болестта и се състоят от различни общи мерки и подходяща медикаментозна терапия, включваща локални препарати, добавки, лекарства за повишаване устойчивостта на венозните и капилярни стени, докато при налични усложнения може да се наложи хирургична намеса от различен порядък.

Автор: Д-р Лилия Пашова-Стоянова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/