Категории: България

Патриарх Неофит с обръщение към народа

Реклама

По повод Успение Богородично от Българската Патриаршия публикуваха Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за празника.

„ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В деня на славното Успение на Пресветата Божия майка заедно с цялата Църква ние ставаме свидетели на първия плод на Христовото богочовешко дело за нашето спасение. В този ден в Небесата се възнася тази, която гробът не можеше да вмести, защото заради добродетелния си живот тя беше удостоена да вмести Невместимия, като даде живот на Богочовека, отдавайки така човешкия дял във великата тайна на богочовечеството.

В Своя изначален творчески план „Бог е създал човека за нетление и го е направил образ на Своето вечно битие“ (Прем. Сол. 2:23). Тази стара истина, която е била известна още на древните праведници, е осъществена в пълнота именно в личността и в крайната съдба на Пресвета Богородица, която в отшествието си извървява пътя на своя божествен Син: приемайки естествената за човеците смърт, но възкресена в третия ден и родена по този начин за новия и вечен живот в Царството на нашия Небесен Отец.

„В Тебе, о чиста Дево, са победени законите на естеството, защото при раждането се запазва девството, а смъртта се отнапред обручава с живота. Дева и подир раждането, жива и след смъртта, ти, о Богородице, винаги спасяваш твоето наследие“. (Ирмос на Песен 9 от утринната на Успение Богородично)

С такива и с още по-силни думи на любов, възхвала и благодарност богослужението на светата Православна църква прославя дивното събитие на Богородичното Успение, с което по най-категоричен начин се потвърждава истината за стореното от нашия Господ Иисус Христос, а именно – изкуплението и освобождаването на човешкия род от властта на греха и смъртта, заедно с плода на всичко това: обòжението на човешката природа.

„Днес Небесата разтварят недра и приемат родилата Този, Когото цял свят не може да вмести, а земята, като им отстъпва източника на Живота, с благословение и с величие се украсява“. (Слава, гл. 5, на утринната на Успение Богородично)

И наистина, Пресвета Богородица е най-голямото, най-величественото украшение на човешкия род от самото начало на неговото съществуване, заради което и до днес тя продължава да бъде обичана с особена нежност от всички нас, получавайки от Църквата най-високата почит, отдавана някога на човек. Поради същата причина Божията майка е още и най-често и най-настойчиво търсения наш небесен ходатай пред Божия престол: бърза помощница, любяща майка на всички и небесна Всецарица, по чието майчинско небесно застъпничество Бог продължава и до днес да се намесва чудодейно в земните ни съдбини, изпълнявайки безброй много отправени чрез нея молитви и моления.

Ето защо в деня на Успението на Пречистата, Всесвета Дева Владичица Богородица – на тази, към която се обръщаме всекидневно в нашата общоцърковна и в нашата лична молитва, ние тържествуваме с нейната победа, защото тя е победа за целия човешки род. И съзерцаваме с трепет нейния свят образ, измолвайки чрез нея великата Божия милост и прошка за греховете ни, като от дълбините на нашите души и сърца пеем: „Радвай се, невесто неневестна!“ (св. Нектарий Егински).

Нейните свети молитви и майчинско небесно застъпничество да бъдат с всички нас!

Честит и благословен празник!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Слънчево време ще преобладава днес по Черноморието: Какви ще бъдат температурите?

От НИМХ прогнозират, че днес по Черноморието ще преобладава слънчево време, като максималните температури ще…

преди един час

Безплатен вход за Музея на мозайките в Девня утре: Има нови попълнения в музейната експозиция (СНИМКИ)

Вече може да се види нова витрина в Музея на мозайките. Тя бе поставена точно…

преди 12 часа

Това са верните отговори на матурата по БЕЛ

Министерството на образованието и науката (МОН) публикува верните отговори от провелата се днес матура по…

преди 15 часа

Край Варна показват уникална експозиция от над 100 вкаменелости (СНИМКИ)

Експозицията ще бъде открита на 18 май в Историческия музей в Провадия. Вкаменелостите са от…

преди 15 часа

Нова Варна разговаря с граждани: Защо мненията за новия кмет са толкова противоречиви? (Видео Репортаж)

В разгара на пролетта, когато град Варна кипи от живот и енергия, екипът на Нова…

преди 15 часа

Млад мъж от Варна остава в ареста: От около една година се занимавал с престъпна дейност

Обвиняем за държане и разпространение на метамфетамин е задържан за 72 часа с постановление на…

преди 15 часа