in

Откриха телефон бижу с лика на Путин при ареста на Брендо

Кадър: БНТ

Къде ще бъде екстрадиран Брендо?

Арестуваният в Украйна Евелин Банев-Брендо има присъди в Италия, България и Румъния – сега интересното е къде ще бъде екстрадиран и какви са условията за това. Вчера от прокуратурата заявиха, че са започнали действия по процедурата по екстрадиция. На този фон украински медии публикуваха нови разкрития около ареста на кокаиновия крал в Киев. Появиха се снимки с телефон бижу с лика на Путин.

Снимка на бутиковото бижу, открито при ареста на Брендо в Киев, беше разпространена от украинските медии, съобщава БНТ. Позлатеният телефон е с гравиран лик на руския президент Владимир Путин и герба на Русия. Телефонът е пуснат в продажба преди 4 години на цена от над 3000 долара. Не е ясно обаче дали телефонът е ползван от Брендо, тъй като той е познат в криминалния свят със своята предпазливост. Сред арестуваните в Киев има и още двама души – молдовец и украинец.

Арестуваха Евелин Банев-Брендо в Киев (ВИДЕО)

„Изключително комбинативен ум. Това, което е характерно за него, е изключителната му предпазливост. За това съм изненадан, че беше заловен по този начин. До степен на параноичност. Той сменя автомобили, таксита, спира на неочаквани места, прехвърля се на други автомобили“, заяви Йово Николов, журналист от вестник „Капитал“.

Според експерти арестът в Киев може да е бил свързан със създаването на нов пазар и нова ниша, различна от трафика на кокаин.

„Украйна дава големи възможности в това отношение. Може би е имало някакво преструктуриране, помощ към тях, ако това е била една допълнителна стъпка“, коментира Тихомир Безлов.

Следите на Ивелин Банев се губят още през 2018 г., когато изчезва от България, въпреки наложената му забрана по дело, продължило 12 години.

Последната публична поява на Брендо е от март 2017 г. в сградата на Съдебната палата в София. Тогава соченият за кокаинов крал беше уловен от обективите на камерите, след като Апелативният съд му постанови присъди от шест години затвор за пране на пари от наркотрафик.

Според криминалния журналист Йово Николов Брендо винаги е използвал успешни методи за прикритие. Досега е бил арестуван в Европа под чужда самоличност. Известно е, че има венецуелско гражданство. Заловени яхти по италианското и испанското крайбрежие с български ветроходци са познат патент от миналото, твърди още Николов. Кулминацията, обаче, е аферата „Кокаинови крале“, която приключва с 20-годишна присъда за Брендо. Половината задържани тогава, около 30 души, се оказват българи. Част от тях сключват споразумения с прокуратурата заради по-леки присъди. Брендо обаче е поискал редовен процес, разказва журналистът.

„През 2012 г. в Сото Гранде в Испания беше заловена една пратка с български ветроходци със 600 кг. кокаин и там тръгна разплитането на тази практика“, каза Йово Николов.

„Това е може би най-големият криминален български авторитет. Италианците говориха за около 40 тона, че са минали през неговата организация“, допълни Тихомир Безлов.

„Той по някакъв начин след тези разследвания е доста компрометирана фигура. Подземният свят не търпи много такива компрометирани фигури. Поради тази причина предполагам, че е изпаднал от пазара на кокаина“, каза още Йово Николов.

На ход е съдът в Украйна, който трябва да разгледа искането за екстрадиция на Брендо.

Има ли вариант, при който властите да не върнат Брендо?

„Има такава възможност, да“, коментира Емануил Йорданов, адвокат и бивш министър на вътрешните работи.

Освен в България обаче Брендо има присъди още в Румъния и Италия.

„При един такъв казус, ако нашето искане е първо, Брендо би трябвало да бъде предаден на България. Ако не сме първи, трябва да се види как точно е уреден въпросът в украинския закон. В българския закон нещата не са много ясно посочени за подобни ситуации“, допълни Емануил Йорданов.

Дали и кога Брендо ще бъде върнат в България – все още не е ясно.

По публикацията работи Снежина Раева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/