in

ЕС ще осигури трето лекарство за лечение на коронавирус

Снимка: Pixabay

Европейската комисия обяви, че е сключила договор за доставка на трето лекарство срещу Ковид 19. Понастоящем лекарството е в процес на преглед от Европейската агенция по лекарствата

Засега в общата поръчка участват 18 държави-членки, се отбелязва в съобщение на ЕК.Комисията изразява очакване до края на октомври Европейската агенция по лекарствата да одобри три от оценяваните лекарства срещу новото заболяване. Сключените от ЕК договори за доставки са с производителите Рош (Швейцария), Гласко Смит Клайн (Великобритания) и Илай Лили (САЩ).

Стела Кириакидес, комисар по здравеопазването и безопасността на храните, заяви че до момента „над 73% от възрастното население на ЕС вече е напълно ваксинирано, като този процент все повече ще се увеличава. Въпреки това ваксините не могат да бъдат единственият ни отговор срещу COVID-19. Хората продължават да се заразяват и боледуват. Трябва да продължим работата си, за да предотвратим разпространението на вируса не само чрез ваксини, а и чрез терапевтични средства. С днешния подпис приключваме третата си поръчка и изпълняваме ангажимента си по Стратегията за терапия на ЕС за улесняване на достъпа до най-съвременните лекарства за пациенти с COVID-19.

„Въпреки че ваксинацията остава най-силният актив както срещу вируса, така и срещу неговите варианти, терапевтичните средства играят решаваща роля в борбата с COVID-19. Те помагат за спасяването на животи, ускоряват времето за възстановяване, намаляват продължителността на хоспитализацията и в крайна сметка облекчават тежестта на здравните системи“ каза още експертът.

Продуктът на компанията „Елай Лили“ представлява комбинация от две моноклонални антитела (бамланивимаб и етесевима. Лекарството е предназначено за лечение на пациенти с коронавирус, които не се нуждаят от кислород, но са изложени на висок  до тежък риск от COVID-19.

Моноклоналните антитела са протеини, създадени в лаборатория, които имитират способността на имунната система да се бори с коронавируса. Те се сливат с протеина на шипа и по този начин блокират прикрепването на вируса към човешките клетки.

Превод и редакция: „Нова Варна“, Ралица Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/