in

Показаха спиращи дъха кадри на полярното сияние от Космоса (ВИДЕО)

Кaдър: YouTube

На възхитителната гледка всеки ден могат да се наслаждават астронавтите от Международната космическа станция

Астронавтът на Европейската космическа агенция Томас Песке сподели изумителна снимка на полярните светлини от 400 км над Земята в петък. Това е едно от най-добрите изображения на полярното сияние, заснети някога от МКС.

Снимката, която Песке направи на 20 август, показва зелени панделки, които се извиват по цялата планета, извиват се високо в атмосферата близо до хоризонта и избледняват в изблици червена светлина в далечината. Под цветната картина се вихрят облаци над океана.

„Още едно полярно сияние, но това е специално, защото е толкова ярко“, споделя Песке в Twitter, цитиран от fakti.bg.

Той не уточнява къде на планетата са тези светлини, нито дали са северното сияние или южното сияние.

Полярните сияния като цяло са резултат от сблъсъка на заредени частици от Слънцето с атмосферата на нашата планета. Частиците се насочват към полюсите от магнитното поле на Земята, след което взаимодействат с частици в нашата атмосфера.

Този поток от слънчев вятър, както е известен, непрекъснато се излива над Земята, но понякога изригванията на Слънцето изпращат по-големи вълни от частици, генерирайки поразителни сияния като това.

Всеки, който обикаля около Земята, вероятно ще зърне тези светлини. Първият туристически екипаж на SpaceX ги видя, докато обикаляше по-рано този месец.

Тази мисия, наречена Inspiration 4, изпрати четири цивилни в орбита за три дни. Командирът на мисията, милиардерът Джаред Айзъкман, отговори на снимката на Песке в Twitter, като каза, че екипажът му също е виждал полярното сияние, но „не такова“.

Подобно на групата на Айзъкман, Песке също лети в космоса на борда на космическия кораб на SpaceX Crew Dragon. Той е част от втората пълна астронавтска мисия на компанията, известна като Crew-2.

„Не бях изненадана от полярните сияния, но бях някак очарована от това колко наистина спиращи дъха са те и колко хипнотизиращо беше да го видя със собствените си очи“, коментира колежката на Песке, астронавтът на НАСА Меган Макартур. Пескет и Макартур се завръщат на Земята през ноември.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/