in

Спасение за забързани майки – 3 съвета как да организирате ежедневието си

Снимка: Pixabay

Майките са истински факири – успяват да сместят във времето от 6 до 22 толкова задачи, колкото нормално отнемат поне три денонощия. Но такива са майките – супергерои. 

Само че може и по друг начин. Може по-лесно и по-спокойно да се живее, защото силите на супергероините не траят вечно и трябва да се щадят, за да им стигнат за по-дълго, за да имат време и за усмивка, за да имат време и да с спомнят за себе си. 

Сигурно се питате как и дали изобщо е възможно къщата да е чиста и подредена, обядът и вечерята да са сготвени и топло поднесени, всички да са отишли на тренировките и репетициите си, а майката и таткото да са успели да защитят добрите си професионални позиции и дори да са изгледали една серия от най-нашумелия сериал, защото имат нужда от малко време за тях двамата. 

Да, възможно е, разбира се, само имате нужда от малко реорганизация и 3 улеснения. 

 

Улеснение 1: Направете график и за домакинските задължения, не само за служебните

Когато човек знае какво и кога трябва да направи, му е по-лесно да разпредели деня си. Използвайте календара на телефона и планирайте прахосмученето, смяната на чаршафите и пазаруването в различни дни в подходящо време. 

Така в рамките на седмицата ще сте свършили всички домакински задачи, но разпределени във времето – без нужда от посвещаване на цялата събота само на чистене. 

Улеснение 2: Планирайте менюто за седмицата

Ежедневното чудене “Какво да сготвя за вечеря” и пазаруването в най-натоварените часове буквално изяждат времето за почивка и приятни занимания. По-лесно ще е, ако планирате менюто за цялата седмица и заместите в някои дни домашно приготвените храни с готови, също така здравословни и качествени алтернативи, като ястията на Tender Food

Това са вкусни ястия, приготвени от шеф готвачи и пакетирани в среда с високо налягане, за да се запазят хранителните качества  за 40 дни, но без консерванти. 

 

В менюто на Tender Food има свински късчета в сладко-кисел сос с ориз басмати, пилешко тай-къри с кокос и фъстъци, пилешко с песто, пене болонезе и паста алфредо. 

Месото за тези ястия е готвено на бавно под вакуум, т.нар су вид технология. Първо е овкусено с ароматни подправки, след което е готвено на ниска температура в продължение на над 10 часа. Така се запазват сочността и вкусът, а бавното готвене прави месото изключително ароматно и крехко.

Все едно се храните в ресторант, но всъщност сте си у дома и ястията са удобно наредени в хладилника. Затопляте за кратко в микровълновата и семейството ви има вкусна, топла, качествена вереря, сякаш сготвена от вас. Но без времето за пазаруване и готвене. 

Улеснение 3: Разпределяйте задачите, вместо да се натоварвате с всичко

Децата и мъжът ви не са гости в дома ви, а пълноправни негови обитатели. Привлечете ги на вашата страна като им възложите задачи с ясни срокове според възрастта. Всеки може да си прибира дрехите сам, да подрежда нещата си и да си вдига чинията след хранене. 

Мъжът ви, стига да го помолите, със сигурност ще мине да вземе децата след тренировка и ще пусне прахосмукачка в събота сутрин, ако вие сте се заели със закуската. 

Не е нужно да се нагърбвате с всичко. Да се откажете от някоя задача, да я прехвърлите на на друг член на семейството или да се доверите на професионалисти, както е в случая с готовата храна на Tender Food е знак, че обичате и се грижите за самите себе си също толкова, колкото и близките си. 

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/