Категории: България

Софийския университет помага финансово на студенти от Украйна

Реклама

Ректорът на Софийския университет заяви днес, че по-голямата част от студентите вече се върнаха към обучение присъствено.

Българската държава финансира възможността студенти с български произход да се обучават у нас. Над 130 са тези от Украйна в Софийския университет, можем да допринесем главно финансово, освободени са от разплащане на таксата за общежитие, режийни, предстои да се приеме и безплатно изхранване, каза Герджиков, предаде БНТ.

Той изрази притеснение, че това не е достатъчно и институциите трябва да се обединят, за да осигурят необходимото на украинските студенти.

Проф. Герджиков коментира, че реформата във висшето образование върви добре вече 7-8 години. Броят на студентите рязко е намалял, почти двойно. Сега има конкуренция за студентските места, което ще доведе до повече конкуренция. Закриват се неприсъщи за университетите специалности, заради погрешен модел на финансиране в миналото. Сега се стимулира качеството. Реформата се е извършила с помощта на ректорите, които сами са инициирали предложения за реформа.

По думите му трябва да има някаква форма на обединяване между университети. Ползите са очевидни – когато един университет е по-голям, по-видим е и в международните класации и за студентите от чужбина. Има и опасности – проблеми с акредитацията на обединяващите се университети, както и това, че университетите имат име и история, което е основа за локален патриотизъм.

Важно е да се определят критериите, по които да се обединяват университетите – дали по направления, регионална близост и друго, призова той и допълни да се мисли внимателно, дали ще бъде юридическо сливане или консорциум.

Централният проблем е качеството на научните изследвания, което при нас невинаги е високо. Трябва да осигурим такова качество, за да станем по-видими, призова още ректорът на Софийския университет.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 13 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 14 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 14 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 15 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 15 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 15 часа