Категории: Варна

Благомир Коцев: Имаме постоянна нужда от доброволци в Центъра за бежанци във Варна (ВИДЕО)

Реклама

До този етап са минали над 8000 човека през Центъра за съдействие на бежанци. Настанени са около 3000 души. Поддържа се един постоянен обем от хора, които минават на ден. Това заяви областният управител на Варна Благомир Коцев на брифинг.

„Към момента се справяме с потока от хора, има около 25 доброволци. Искам да благодаря на всички дарители и на хората, които имат заслуга“, каза още Коцев и допълни, че продължават да се търсят доброволци, тъй като не всички имат възможност да присъстват регулярно.

Вече има уеб страница и социални мрежи, където ежедневно се публикува актуална информация за нуждите на Центъра и тя ще улесни всички, които искат да помогнат, за да знаят от какви дарения има нужда.

„Преди малко дойдоха 2 автобуса, очаквахме още един днес. Опитваме се да насочваме всички автобуси насам, за да може да минат цялата регистрация. Тук в Центъра се предоставя и храна, на хората които имат нужда. Украинският дом на пазара в кв. „Чайка“ е нещо като буферен пункт. Там също се събират много продукти, които се носят тук“, каза още областният управител.

„На уеб страницата регулярно ще качваме информация от какво имаме нужда. В момента имаме нужда от маски, два принтера с тонери, пакетирана трайна храна, храна за животни, но нямаме нужда от дрехи, тъй като сме затрупани“, допълни той.

„Засега нямаме никакъв проблем с настаняването. Хотелиерите ни помагат и ние помагаме на тях, но някои хора искат да се настанят сами, обаждат се тук в Центъра, консултираме ги да дойдат тук и да ги регистрираме. Проблемът е, че понякога хората идват за 1-2 дни и после заминават за други места. Това е оплакването на хотелиерите. Те не могат да ги регистрират като постоянно живущи хора там. Но като цяло няма проблем с настаняването. Дори настаняваме бежанци и с домашни любимци. След регистрация имат право да си наемат и жилище“, обясни Инна Алексеенко.

„В момента изнесения пункт на Агенция по бежанците дава хуманитарен статут. В този случай бежанците имат право да работят, имат право на медицинска помощ, имат право да запишат децата си в училище или в детска градина. До няколко дни се очаква да влезе в сила европейската директива, която ще дава възможност за временна закрила. Има известни разлики между двата статута. В случая на временна закрила, когато конфликтът е приключил, гражданинът губи този статут. Срокът по принцип е до 1 година, но може да бъде удължаван“, обясни още областният управител и допълни, че и с двата статута бежанците могат веднага да започнат работа.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

С фестивал отбелязвме 580-ата годишнина от Битката при Варна: Обявиха програма

Ще се проведе Средновековен фестивал под надслов „Рицарите в музея". Той ще бъде открит утре…

преди 2 часа

Премиерът на Северна Македония: Няма да лъскам обувките на европейските политици

Това заяви министър-председателят на РСМ Християн Мицкоски във връзка с битката за членство на страната…

преди 3 часа

Във Варна се провежда втората годишна среща на главните сержанти на командвания на НАТО и главните сержанти от Югоизточния фланг на Алианса

От пресцентъра на Министерството на отбраната съобщават за медия "Нова Варна", че в морския град…

преди 3 часа

От МВР обявиха колко пияни и дрогирани шофьори са заловени в рамките на ден у нас

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" междинни резултати от специализираната полицейска операция…

преди 3 часа

Варна може да остане без Синя зона: Обслужващата фирма без правно основание за работа

Договор по обществена поръчка с предмет: „Избор на посредник за разплащания между ползвателите на услугата…

преди 3 часа

Експерт обяви коя храна чисти кръвта от холестерола: Супер евтина е

Диетологът Евгений Арзамасцев разкри коя евтина храна трябва да се консумира ежедневно от възрастните хора,…

преди 3 часа