in

Директорът на Пожарната: Целта е броят на бомбоубежищата в страната да се увеличи (ВИДЕО)

Кадър: БНТ

„Kaкто обещахме, вчера на нашата интернет страниcа публикувахме списък на 292 обекта, скривалища, които са годни за бърза употреба. Това каза на брифинг гл. комисар Николай Николов, директорът на ГДПБЗН, като брифингът се проведе пред обект 305 – едно от скривалищата от списъка

„Той представяла възможност за укритие на хората и осигурява защитата им. Когато говорим за броя на тези обекти трябва да отчитаме факта, че в момента текат интензивни проверки и указанията, които сме дали са да се увеличава това число. Веднъж на две седмици ще обновяваме този регистър“, каза още Николов.

„След 60-те години всяка една сграда, особено панелените и всички обществени сгради, имат във всеки вход собствено укритие. Това са хиляди укрития, които могат да бъдат използвани от гражданите“, допълни комисар Николов.

„Обръщам се към собствениците да почистват тези входове, за да могат да бъдат използвани незабавно при необходимост. В нашите градове всеки един сутерен и подземен етаж може да бъде временно използван за такива цели. Например в Западна Европа тази отговорност е споделена – ако гражданинът не е инвестирал в собствения си имот за такива укрития, той е длъжен да очислява ежегодна такса, за да може държавата да подържа това укритие“, каза още Николов.

734 са подобните обекти на територията на цялата страна. Те са разделени на три като собственост – държавна, частна и общинска. Затова и първа стъпка ще бъде уточняването на собствеността на всички тях. Николов отбеляза, че през годините не са заделяни достатъчно средства и сега, след консултация с експерти, ще се излезе с конкретно искане за финансиране към правителството: „При всички случаи ще излязат стотици милиони“.

Възможен вариант е част от укритията да се прехвърлят към общините, които може да ги отдадат под наем и така да се ремонтират, докато се използват с граждански цели. Като добри примери шефът на пожарната посочи Пловдив и Бургас.

Допълнително около 900 000 души могат да се скрият в станциите и тунелите на софийското метро.

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.