in

Празни палатки и фургони на ГКПП „Дуранкулак“: Издават ли се документи за бежанци?

Кадър: vBox7

В ранните сутрешни часове все още няма никаква активност в пунктове за издаване на документи за бежанци на ГКПП „Дуранкулак“. Рядко преминават и автомобили или автобуси, превозващи украинци. Забранен е достъпът на външни лица до пунктовете за документи, с цел да се защитят личните данни да бежанците

На граничните пунктове се очаква да бъдат издавани документи за регистрация за статут на закрила на украинските бежанци, с цел да се пропусне дълга процедура за легализиране на техния престой.

На ГКПП „Дуранкулак“ в палатките и фургоните, които служат за пунктове, вече не се допускат външни хора, за да се защитят личните данни на украинците.

Вчера беше тестван софтуера за издаване на документи, но към момента не се забелязва абсолютно никаква активност в ранните сутрешни часове. Все още не е ясно дали те работят, но по всичко личи, че в момента там няма никого.

Според областният управител на Добрич са впрегнати почти всички институции – Държавна агенция за бежанците, Гранична полиция, ще има доброволци и от БЧК, които ще подпомагат пристигащите бежанци. Тези, които искат да преминат транзитно през България, го заявяват на ГКПП-то и на тях не им се дава статут за временна закрила.

От началото на конфликта в Украйна през граничния пункт „Дуранкулак“ са преминали над 14 000 души. Сравнително нарядко преминават автомобили с украинска регистрация, от време на време преминават и автобуси.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/