Категории: Варна

Откриха първата по рода си солна стая във варненско училище (ВИДЕО)

Реклама

Досега в България такива стаи е имало само в някои детски градини. Варненското училище е първото в страната, разполагащо с подобна стая. Тя е базирана на т. нар. халотерапия, която действа благоприятно на хора с различни заболявания и алергии

Днес се състоя откриването на класна стая в СУУНЗ „Проф. д-р Иван Шишманов“, базирана на т. нар. халотерапия или терапия със сол. Училището се намира във варненския квартал Аспарухово. Стаята е първата по рода си, открита в българско училище, като досега такива е имало само в детски градини.

На откриването присъстваха Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ в община Варна, Грета Ганчева, директор на Дирекция „Приобщаващо образование“ към МОН, д-р Ирена Радева, началник на РУО Варна и кметът на район Аспарухово Ивайло Маринов. Стаята е открита с училищни средства по идея на директора на училището Жулиета Петкова.

Халотерапията е естествен, безмедикаментозен, холистичен и приятен метод за подобряване на физическото състояние при различни заболявания и профилактика при хора от всички възрасти. Помещенията, базирани на халотерапията, са изцяло покрити със сол, за да пресъздадат максимално близко условията в солната пещера.

В солната стая се разпрашават фини частици 1 – 3 мкр. специална фармацевтична алпийска нейодирана сол, със съдържание 99,95% NaCl. Обстановката действа релаксиращо и зарежда с енергия.

„Клиничните изследвания показват, че частиците на солта могат да помогнат за лекуването и намаляването на дихателни възпаления; абсорбция на оток (подуване), причинено от течност в тъканите и може да помогне за отпушване на областта на бронхите“.

Тази терапия е препоръчителна за три основни области на заболяване и поява на алергии:

1. Бели дробове и болести на дихателните пътища като бронхиална астма, хроничен бронхит, енфизем, тонзилит, отит на средното ухо и фарингит, кашлица, грип, хреми, сенна хрема, ринит, синузит и повтарящи се вирусни инфекции.

2. Кожа и кожни заболявания като дерматоза, екзема и псориазис. 

3. Психично здраве и свързаните с него стрес, умора и депресия

Следва да се избягва халотерапия при хора със следните състояния: туберкулоза и хора преболедували туберкулоза; висока температура (хора над 37 градуса); онкологични заболявания в ремисия; страдащи от сърдечно съдови заболявания (порок на сърцето, интервенции по сърцето, пейсмейкър); хора с неконтролируемо високо кръвно налягане.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 6 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 6 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 6 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 6 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 7 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 7 часа