in

Зам.-кметът Христо Иванов с разяснения за ремонта на СУ „Димчо Дебелянов“ във Варна (ВИДЕО)

Кадър: "Нова Варна"

На пресконференция в Община Варна заместник-кметът Христо Иванов даде някои разяснения и уточнения за ремонта на СУ „Димчо Дебелянов“. Това се случи веднага след брифинга в Областна администрация, който бе на същата тема 

Има ли нарушения и злоупотреби при извършването на ремонт на СУ „Димчо Дебелянов“ във Варна (СНИМКИ и ВИДЕО)

„Беше съобщено, че ремонтът беше извършен в рамките на определен срок и септември сградата беше въведена в експлоатация. След известно време започнаха да се проявяват гаранционни дефекти, основно по покритието на керемидите на сграда. Имаше случаи, в които бяха уведомени изпълнителите от фирма „Рич 5″ ЕооД. През 2020 г. беше извършен ремонт на покритието на покрива, като бяха пренаредени керемидите и бяха отстранени констатираните дефекти. След това се констатираха нови дефекти. Всички те са протоколирани и се опитахме да уведомим фирмата изпълнител. Тя, съгласно сключения договор, има задължение в рамките на съответен срок да отреагира и да предприеме необходимите действия за тяхното отстраняване. Въпреки нашите настоятелни желания за организиране на среща, с покани по имейл, с писмена кореспонденция, фирмата не реагира и не изпрати техни представители. Поради тази причина се принудихме да подготвим и да връчим нотариална покана за тяхното идване и съответно извършване на дейности. Въпреки всички действия фирмата не реагира. Дори наехме и вещо лице, което да удостовери размера на необходимите строителни работи, които трябва да бъдат направени, за да имаме ясни и точни доказателства пред бъдещото дело, което ще заведем за компенсация и възстановяване на тези суми по необходимия ремонт към изпълнителя“, обясни зам.-кметът Христо Иванов.

По думите му фирмата не е варненска, а е регистрирана в Самоков.

„През мината година ние, стриктно спазвайки разпорежданията на търговските взаимоотношения, които имаме с фирмата изпълнител, която по някакви причини не се отзова на нашите покани, ние ще извършим ремонта за сметка на Община Варна. След приключване на ремонта частично тази сума, която ще бъде изплатена на изпълнителя, ще бъде покрита от гаранционните пари, които имаме във връзка с гаранционния срок за държане от „Рич 5″, а останала част ще си я претендираме по съдебен ред“, каза още Иванов.

„Февруари месец отново се получи проблем с част от покрива на СУ „Димчо Дебелянов“. Бяха паднали керемиди, вследствие на силния вятър и поради тази причина след разговори с директорката, беше уведомена пожарната, направиха се съответните протоколи и беше заведена щета към застрахователното дружество, тъй като те са ползватели на застрахователната полица. Към днешната дата, с изключение на падането на керемиди от покрива, останалото е описано в присъствие на представители на училище и ще бъде извършен ремонт на тази част от покрива, където има видими проблеми, които трябва да бъдат решени“, каза още Христо Иванов.

„Откакто паднаха керемидите февруари месец, до ден днешен, независимо че не са предприети действия по тяхното възстановяване, няма констатация за разместване на керемидите. Това беше всъщност и нашето искане, максимално бързо да се затвори покрива, защото все пак е зимно време. Идеята беше да не се ходи по покрива да се чупят още керемиди, а с автовишка да се вдигнат материалите и работниците и покривът да бъде възстановен. Опасността, така както е отворен част от покрива, да се създадат още дефекти, е реална“, допълни зам.-кметът.

„През 2021 г. са констатирани гаранционни дефекти, които са описани, уведомена е фирмата изпълнител и поради тази причина, че те не започнаха да извършват ремонта, ние обявихме февруари месец обществена поръчка за избор на изпълнител, която приключи и в момента сме на ниво подписване на договор с изпълнители. Това е едната от случките и това са действията, които ние сме предприели във връзка с гаранционните условия по договора. Това което се случи февруари месец – свличането на керемидите от средата на покрива, това е друга случка, също документирана. Имаме заверена щета и е необходимо да бъдат възстановени тези керемиди, които паднаха“, каза още Иванов.

„Би трябвало най-късно след 1 месец договорът да е подписан и фирмата да влезе да работи. Нямаме експертиза, която да показва, че децата не трябва да влизат и да учат в сградата на училището“, каза в заключение Христо Иванов.

Гледайте повече във видеото: 

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.