in

Има ли нарушения и злоупотреби при извършването на ремонт на СУ „Димчо Дебелянов“ във Варна (СНИМКИ и ВИДЕО)

Снимка: "СУ Димчо Дебелянов" - Варна

Днес се състоя пресконференция за ремонта на СУ „Димчо Дебелянов“ – Варна, в Областна администрация

Веднага след това се състоя пресконференция по темата и в Община Варна.

Зам.-кметът Христо Иванов с разяснения за ремонта на СУ „Димчо Дебелянов“ във Варна (ВИДЕО)

На пресконференцията директорът на училището Калина Нушева обясни ситуацията с нередностите в сградата и извършените ремонтни дейности.

Варненско училище преминава на дистанционно обучение заради некачествен ремонт

„Ремонтните дейности започнаха 2018 г., интензивно през месец април. През май, аз като директор, подадох първата докладна на база наблюдения, които имах по отношение на строително-ремонтните дейности. Докладната, която пуснах бе към ръководител проект към община Варна. От тогава до 18 март тази година екипът в училище е изпратил 55 докладни, доклади и информация в посока на строително-ремонтните дейности. След тяхното приключване на 13 септември 2019 г., сградата бе въведена в експлоатация“, обясни директорът на СУ „Димчо Дебелянов“ във Варна Калина Нушева.

„На 5 януари 2020 г. подадохме сигнал към община Варна и към съответните структури на пожарната за надвиснали елементи откъм бул. „Христо Ботев“. След това бе извършен оглед и бе установено разместване на керемидите и на покривното покритие. 2020 г., след констатиране на тези нередности, бе извършен частичен ремонт, но в началото на 2021 г. установихме отново разместване на покривното покритие“. На 8 февруари имаше падане на керемиди от покрива на училището. Тогава се обърнах и към областна управа“, добави тя.

„Поставени са плътни ограждения от външната страна на училището. Тъй като настъпват промени на покривните покрития и на други места по училището, аз се обърнах и към областния управител Благомир Коцев. Не искаме политически скандал, единствено бързо решение за безопасността на хората, които сме в сградата и тези, които минават покрай сградата. Категорично вътре в самата сграда не е опасно. Целодневното обучение на децата от 1 до 7 клас се организира нормално.“, заяви директорът на СУ „Димчо Дебелянов“ във Варна.

Тя добави, че срокът за изпълнение на ремонта е неясен и, че след въвеждането в експлоатация, сградата ще подлежи на мониторинг в продължение на 3 месеца.

Александър Николов, заместник-областен управител, запита следното: „Община Варна на база на какво експертно решение достигнаха до становище, че ремонтът, който възлагат е достатъчен и ще отстрани евентуалните причини за падане на елементи от покрива“.

Снимка: СУ „Димчо Дебелянов“ – Варна

„Става дума за европейски пари. Община Варна отказва да потърси отговорност. Най-важно е да се намери решение на проблема, а не само да се говори как нещата не могат да се свършат“, казва Николов.

Според него трябва да се отговори на въпросите „доколко има данни за потенциална опасност, застрашаваща живота, здравето и имуществото на гражданите. Не само учениците, но и гражданите. Никой не дава отговор изготвен ли е инвестиционния проект съгласно техническото задание за проектиране? Община Варна не е предоставила проектната документация на лицето, което е изпълнявало експертизата.“, заяви Николов.

„Апелирам към общината да проявят зрялост. Те са възложители на договора по обществена поръчка. Тук няма място за его“, продължи той.

„На базата на предоставената информация ако има достатъчно данни за нарушения и злоупотреби, вероятно преписката ще я пренасочим към Европейската прокуратура. Става дума за европейски средства“, каза Благомир Коцев, областен управител на Варна.

Снимка: СУ „Димчо Дебелянов“ – Варна
Снимка: СУ „Димчо Дебелянов“ – Варна

 

Веднага след

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.