Категории: Свят

Търговските сделки не са засегнати от позицията на Индия и Китай спрямо Украйна, казва Ан-Мари Тревелиян

Реклама

Обединеното кралство няма да обмисли неуспеха на Индия и Китай да осъдят нахлуването на Русия в Украйна при осъществяването на търговски сделки след Брекзит с тези страни, каза министърът на международната търговия, предава Independent.co.uk

Запитана дали неутралитетът на Индия по отношение на конфликта се е превърнал в преговорен въпрос в търговските преговори, Ан-Мари Тревелиян каза на депутатите: „ Търговските сделки не са инструмент за, ако желаете, по-широка дискусия за дипломатическо споразумение.

„Тези продължаващи дискусии около области на различия в политиките, каквито и да са те, ще продължат, но всичко, което ще продължим да правим, е да насърчаваме всички да мислят за това как отношенията им с Русия или с Украйна могат да бъдат подобрени или намалени, за да да сложим край на тази война възможно най-бързо“.

Тя каза, че преговорите с Индия са в „относително ранен етап“ и че представители на Министерството на международната търговия са в страната тази седмица.
„Те имат много ясен мандат да продължат да обсъждат широк спектър от търговски въпроси, които искаме да видим в търговско споразумение с Индия“, каза г-жа Тревелиян пред Комитета за международна търговия.

Борис Джонсън каза на преговарящите да сключат споразумение за свободна търговия от Дивали през октомври, докато празнува „масов тласък“ по време на среща с индийския премиер Нарендра Моди в Ню Делхи миналата седмица.

Г-жа Тревелиян нарече датата „добра политическа котва“, но не обеща, че екипът й ще го постигне.

Тя каза: „Надяваме се да го направим, но ако попаднем на неравности по пътя, ще се справим с тях съответно”.

Г-жа Тревелиян също така защити дискусиите на своя отдел за провеждане на среща на съвместния икономически и търговски комитет Обединеното кралство и Китай въпреки неутралитета на Пекин по отношение на руската инвазия в Украйна и потисничеството на уйгурското малцинство в страната, като посочи вече съществуващите 100 милиарда британски лири в Обединеното кралство-Китай търговия.

„Ние сме в дискусии, за да се опитаме да намерим дата, за да направим това, но все още нямаме такава“, каза тя, обвинявайки забавянето в продължаващите пандемични ограничения в Китай.
Търговският секретар също така омаловажи перспективата за продоволствена криза в резултат на войната в Украйна.

Въпреки че признава известно покачване на цените и прекъсване на пазара, тя каза, че доставките на храна в Обединеното кралство „остават много сигурни, защото имаме много разнообразни доставки на внос от цял ​​свят, както и доста голяма вътрешна устойчивост“.

Превод и редакция: „Нова Варна“

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Огнена стихия в България: Гасиха пожара близо 20 часа (СНИМКИ)

От пресцентъра на ОДМВР-Пазарджик съобщиха, че е имало голям пожар в землището на пазарджишкото село…

преди 13 минути

Важно за всички пенсионери в България: Ето какво обяви премиерът за пенсиите от 1 юли

Днес официално стана ясно с колко процента ще бъдат увеличени пенсиите в България от 1…

преди 22 минути

От НИМХ обявиха кога се очаква да вали дъжд в Източна България

От НИМХ представиха своята прогноза за времето за следващите 15 дни. Прогнозата е на дежурния…

преди 30 минути

Тридневен фестивал: Уникално събитие ще има за 580-ата годишнина от Битката при Варна

580-ата годишнина от Битката при Варна ще бъде отбелязана с тридневен фестивал през октомври, научи…

преди 45 минути

Ердоган за „Евровизия“: Там не можеш да срещнеш нормален човек

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган скочи срещу песенния конкурс "Евровизия". Политикът обвини ежегодното събитие, че…

преди 55 минути

Осъдиха мъж, представил неистинска шофьорска книжка пред полицаи във Варна

От Районен съд - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че 49-годишен варненец е бил…

преди един час