Категории: Варна

Рядка птица се излюпи край Провадия в навечерието на 1 юни (ВИДЕО)

Реклама

Второто птиче от вида египетски лешояд се очаква да се появи на бял свят седмица по-късно, гнездото е разположено в скален манастир, до сега от него са излетели 15 малки от застрашения вид, който се е превърнал в символ на града

Малко на една от най-редките птици на планетата – египетският лешояд, се излюпи дни преди 1 юни в района на Провадия, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. В международния ден на детето от Дружеството приканват със специално видео всички любопитни да надникнат в птичето гнездо.

На 30-и май първото от двете яйца се излюпи и родителите веднага започнаха да полагат много внимателни грижи за малкото. Второто яйце се очаква да се излюпи седмица по-късно – на 7-ми юни.

Семейството египетски лешояди е известно не само у нас. От 2012 г. досега всяка година стотици хиляди хора от над 140 страни стават свидетели в реално време на сайта www.LifeNeophron.eu на завръщането на птиците от Африка през пролетта, излюпването на малките, грижата за тях и първия полет на новото поколение. Общо 15 малки досега са напуснали успешно известното гнездо в скален манастир, разположено близо до град Провадия и превърнало египетския лешояд в символ на града.

„В момента и двете птици се редуват да лежат върху новоизлюпеното пиле и другото яйце и да носят храна. Данните от камерата и инсталираните фотокапани в гнезда на вида в Източните Родопи показват, че мъжките лешояди полагат повече усилия при строежа на гнездото, докато женските имат по-важна роля по време на мътенето на яйцата. Но и двата пола имат еднакво значение при храненето и отглеждането на малките, като успешно поемат ролята на другия родител, когато се наложи“, разказват от Българското дружество за защита на птиците.

Сътрудници по инициативата „Нова надежда за египетския лешояд“ редовно осигуряват на двойката достатъчни количества безопасна храна, за да се сведе до минимум рискът от попадане на отрови или липса на достатъчно количество за успешното изхранване на малките. Всяко лято те бдят над младите птици в най-уязвимия за тях период – този на първия полет.

„Технологии като камерите и фото-капаните ни позволяват да разберем повече за световно застрашения вид, а по този начин да бъдат определяни и прилагани подходящите мерки за неговото опазване“, отбелязват от Българското дружество за защита на птиците.

Египетският лешояд е една от най-бързо изчезващите хищни птици на планетата. В България популацията му наброява едва 26 двойки, които гнездят основно в Източните Родопи, и малка част – в Северна България.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Проф. Рачев обяви за внезапен обрат във времето: Това са датите

По думите на климатолога проф. Георги Рачев тази седмица се очертава прекрасно време - много…

преди 4 минути

Без ток във Варна и областта днес остават всички тези райони

На 24.09.2024 г. В периода 8:00 ч. до 17:00 ч. Поради обезопасяване на съоръженията за…

преди 9 минути

Жозеп Борел: На ръба на тотална война сме

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел предупреди, че конфликтът между Израел и ливанската групировка "Хизбула"…

преди 19 минути

Доган се появи и проговори за Пеевски. Разкри каква е голямата цел (Видео)

Очаквано Ахмед Доган се появи и пред активисти и зададе курс на кампанията за предстоящите…

преди 23 минути

Времето по Черноморието днес: Ето какви температури да очакваме

Според прогнозата на НИМХ днес (24 септември, вторник) времето по Черноморието ще бъде предимно слънчево,…

преди 2 часа

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 16 часа