Категории: Любопитно

Проучване: Защо любимият ви цвят вероятно е син?

Реклама

От малки сме подготвени да избираме любим цвят, но странно, когато пораснем, предпочитанията ни често се променят. И това до голяма степен се дължи на влияния извън нашия контрол.

През 1993 г. производители на пастели проведоха ненаучна, но интригуваща анкета: тя помоли американските деца да назоват любимия си цвят на пастел. Повечето избраха доста стандартно синьо, но три други сини нюанса също попаднаха в списъка на топ 10, предаде Би Би Си.

Седем години по-късно фирмата повтори своя експеримент. Отново класическото синьо се класира на челно място, докато шест други нюанса на синьото се появяват в топ 10, включително възхитително звучащото „синьо с виелица“. Към тях се присъединиха нюанс на лилаво, зелено и розово.

Нашият избор на любим цвят е нещо, което има тенденция да се появява в детството: попитайте всяко дете какво е неговото и мнозинството – с пастел в ръка – вече ще са готови да отговорят. Според изследвания бебетата имат широки и доста непоследователни предпочитания към цветовете. (Все пак те показват известни предпочитания към по-светлите нюанси.) Но колкото повече време децата прекарват в света, толкова повече започват да развиват по-силни афинитети към определени цветове, въз основа на тези, на които са били изложени и асоциациите, с които ги свързват. Те са по-склонни да свързват ярки цветове като оранжево, жълто, лилаво или розово с положителни, а не с отрицателни емоции.

Едно проучване на 330 деца между 4-11 години установи, че използват любимите си цветове, когато рисуват „хубав“ герой и са склонни да използват черно, когато рисуват „гаден“ герой ( въпреки че други проучвания не са успели да намерят такива връзки , така че емоционалните асоциации и цветът далеч не са ясни). Социалният натиск – като тенденцията дрехите и играчките на момичетата да са розови – също оказват силен ефект върху избора на цвят, когато децата остаряват.

Обикновено се смята, че когато децата навлизат в тийнейджърските си години, изборът им на цвят придобива по-тъмен, по-мрачен нюанс, но няма много академични изследвания в подкрепа на това. Установено е, че подрастващите момичета в Обединеното кралство, например, са привлечени от лилаво и червено, докато момчетата предпочитат зелените и жълто-зелените. Едно проучване на избора на цвят на спалнята на британските тийнейджъри установи, че те са склонни да избират бяло, докато посочват червеното и синьото като любими цветове. Тези цветови палитри изглежда се сближават, когато хората растат в зряла възраст. Интригуващо е, че докато по-голямата част от възрастните казват, че предпочитат сини цветове, те вероятно също ще не харесват същия цвят: тъмно жълтеникавокафявото рутинно се определя като най-малко популярен .

Но защо имаме любими цветове? По-важното е какво движи тези предпочитания?

Казано по-просто, ние имаме любими цветове, защото имаме любими неща.

Поне това е същността на теорията за екологичната валентност, идея, предложена от Карън Шлос, асистент по психология в Университета на Уисконсин-Медисън в САЩ, и нейните колеги. Нейните експерименти показаха, че цветовете – да, дори бежовите – далеч не са неутрални. По- скоро хората наслояват смисъл върху тях, най-вече извлечен от нашите субективни истории, и така създават високи лични причини да намерим един нюанс, отблъскващ или привлекателен в процеса.

„Това обяснява защо различните хора имат различни предпочитания за един и същ цвят и защо предпочитанията ви за даден цвят могат да се променят с течение на времето“, казва тя. С нарастването на нови асоциации – независимо дали чрез ежедневна експозиция в света около нас или изкуствено чрез умишлено обуславяне – това може да накара това, което обичаме да се промени с течение на времето.

Шлос усъвършенства тази теория чрез няколко експеримента, включително един в Калифорнийския университет в Бъркли. Тя и нейните сътрудници показаха на доброволците цветни квадрати на екрана, докато ги подканваха да оценят колко са ги харесали. Тогава изследователите се отдръпнаха, сякаш за да предполагат, че започва нов експеримент. Те се върнаха, за да покажат отново цветни изображения на същите доброволци, само че този път вместо обикновени квадрати видяха предмети. Всяко изображение беше доминирано от един от четирите нюанса. Като контрол са използвани жълти и сини изображения: те изобразяват неутрални обекти, като телбод или отвертка. Червените и зелените снимки обаче бяха умишлено изкривени. Половината от участниците видяха червени изображения, които трябваше да предизвикат положителни спомени, като сочни ягоди или рози на Свети Валентин, докато зелените изображения, които бяха показани, бяха предназначени да предизвикват негативизъм. Другата половина видя набор, който обърна тези асоциации: помислете за червени сурови рани срещу зелени хълмове или киви.

Провеждайки отново теста за предпочитания на цветовете, Шлос и нейният екип видяха промяна в предпочитанията. Изборът на доброволците се измести към цвета, който е бил положително подчертан, докато за отрицателния нюанс имаше малко намаление. На следващия ден тя ги върна и прокара тестовете отново, за да види дали това предпочитание издържа за една нощ – не. Промяната, предизвикана от експеримента, изглежда е била заменена от цветовете, които участниците са изпитали в реалния свят, според Schloss.

„Това ни казва, че нашите преживявания със света непрекъснато влияят върху начина, по който го гледаме и интерпретираме“, казва Шлос. „Мислете за цветовите предпочитания като обобщение на вашите преживявания с този цвят: редовните ви ежедневни преживявания в света влияят на тази преценка.

В експеримент, предназначен поне отчасти, да разкрие дали любимите цветове са статичен компонент на нечия идентичност, Шлос и нейният екип помолиха доброволци в Нова Англия да проследяват своите харесвания и антипатии на цветовете ежеседмично през четирите сезона на годината. Мненията им изглеждаха пряко повлияни от природата, като харесванията или антипатиите нарастват и намаляват в синхрон с палитрата на природата. „Тъй като цветовете на околната среда се променяха, техните предпочитания се увеличаваха“, казва тя . Най-голямото покачване настъпи през есента, когато топлите цветове – помислете за тъмно червено и оранжево – спечелиха засилени аплодисменти, преди да паднат едновременно с листата.

Помолена да спекулира защо през есента се наблюдава такъв скок, тя предлага две обяснения. Първо, районът, в който тя проведе това изследване, е известен с есенните си прояви – надничането на листа е основен елемент в туризма в Нова Англия – така че доброволците може да са били подготвени за това предпочитание. По-интригуващо обаче е, че тя също така вярва, че в играта има еволюционен аспект – остротата на контраста. „Завладяващо е да се спекулира, може би защото е някак бърза, тази бърза, драматична промяна в околната среда – толкова бърза и след това я няма. Зимата е много бяло и кафяво, но ние не сме толкова навън, за да я видим“.

Средата, в която живеем, подтиква нашите цветови предпочитания и по други начини. Друго проучване, проведено от Schloss, разглежда студенти от Калифорнийския университет-Бъркли и Станфорд, показвайки, че университетските цветове на колежа са повлияли на нюансите, които са избрали като любими. Колкото повече ученик казваше, че одобрява и прегръща ценностите и духа на училището, толкова по-високо се повишаваше това предпочитание.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Внимание, шофьори: Ако пътувате за Бургас утре, това е важно за вас

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание между 60-ти и 62-ри км на АМ…

преди 20 минути

Обявиха последни новини за състоянието на словашкия премиер

Стана ясно, че животът на словашкия премиер Роберт Фицо вече не е в опасност след…

преди 24 минути

Почина една от най-популярните личности в света

Стана ясно, че е починала Алис Стюарт. Тя е ветеран политически съветник и политически коментатор…

преди един час

Важно за всички ученици в България: Кога са на училище

Както е известно в момента тече дълъг уикенд за учениците в България. Децата са на…

преди един час

С какво време започва новата седмица по Черноморието

През нощта облачността ще е предимно значителна и на места в Югозападна България ще превалява…

преди един час

Изтеглиха 200 лева от сметката на 20-годишна след обява за продажба на дрехи в интернет

Стана ясно, че 20-годишна жена от исперихското село Подайва станала жертва на измама по интернет,…

преди един час