in

„Най-голямото“ пълнолуние за годината ще озари небето малко преди 22 ч. тази вечер

Снимка: Pixabay

Луната ще изглежда пълна от вторник сутринта до ранния петък. Всички ние ще имаме възможността да се насладим на това красиво явление- пълнолунието. Очаква се единственият естествен спътник на земята да застане точно срещу слънцето, в мига в който то залязва. Тази вечер ще можем да се насладим на „най-голямото“ пълнолуние за 2022 година

На днешния ден точно в 21:38 часа българско време ще бъде пълнолуние. Това означава, че луната ще бъде точно срещу слънцето в небето, така че когато слънцето залязва, луната изгрява.

Оказва се, че днес ще ни се случи „най-голямото“ пълнолуние за 2022 г., тъй като в 12:06, тя също ще бъде в центъра на своята орбита, който е най-близък от нейната елиптична орбита до Земята.

Пълнолунието се случва около веднъж месечно, когато Слънцето, Земята и Луната се изравняват в невидима линия. Орбитата на Луната е с около 5 градуса по-различна от тази на Земята, така че обикновено е малко по-високо или по-ниско от сянката на Земята, което позволява на слънчевите лъчи да осветяват страната, обърната към Земята.

Разстоянието между тях по това време е 357 264 км. Луната по това време има „геоцентричен“ радиус от 16’43” и магнитуд от -12,7. Това е и най-южното пълнолуние за последните десет години. При една от двете координати в екваториалната координатна система от -26°52′, Луната се издига тази нощ само на 11° над южния хоризонт. 

Няма едно-единствено определение за „суперлуна“, терминът й обикновено се отнася до пълнолуние, което може да се открои повече от другите, тъй като е в рамките на 90% от най-близката си орбита до Земята. Бак Луната е суперлуната, която ще се доближи най-много до Земята тази година. За най-ясна гледка към луната се препоръчват да се избягват райони, заобиколени от високи сгради и гъсти гори.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/